Μπαλσάμικο ή απλό ξύδι; Κόκκινο ή άσπρο ξύδι; Όποιο ξύδι και να προτιμάτε, να ξέρετε ότι κάνετε καλό στην υγεία σας.Ως υποπροϊόν του κρασιού, το ξύδι έχει και αυτό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, και με αυτό τον τρόπο προστατεύει την καρδιά. Παράλληλα μειώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ως γνωστόν συμμετέχουν και εκείνες στην ανάπτυξη εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

Σε μελέτη που έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κατά την οποία αναλύθηκαν 27 διαφορετικά ξύδια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, προσδιορίσθηκε ο αριθμός των φαινολών και άλλοι παράμετροι, όπως η περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είχαν τα μπαλσάμικα και τα ξύδια από κόκκινο κρασί. Όσο πιο κόκκινο ήταν το ξύδι, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες.

Μάλιστα από τη μελέτη φάνηκε ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα παραμένει ίδια ακόμα και μετά από 3 μήνες σε συνθήκες οικιακής συντήρησης.

Facebook Comments