“Αγκάθι” για τους βουλευτές και τη συνοχή της κυβέρνησης οι πλειστηριασμοί
Τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με την τρόικα είναι ακόμα πολλά
Τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με την τρόικα είναι ακόμα πολλά
Στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνονται οι πιέσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και του ΔΝΤ να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 Δεκεμβρίου, όμως ακόμα και το πιο αισιόδοξο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διατηρεί πλέον σοβαρές επιφυλάξεις για αυτό. Το θέμα της αναβολής της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα ήταν εδώ και μέρες ορατό, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και γι’ αυτό.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα, στο τέλος της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν το θέμα της αναβολής της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων στη λογική ότι ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα δημιουργούσε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Ελλάδα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να έρθουμε ακόμα και τη Δευτέρα, αρκεί εσείς να είστε έτοιμοι, αν όμως δεν είστε, μήπως το καθυστερήσουμε για να μην έχουμε μια δεσμευτική ημερομηνία», είπαν χαρακτηριστικά στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ενημερώσει πλήρως την τρόικα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί σε συγκεκριμένα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως είναι το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, ο φόρος ακίνητης περιουσίας ή οι ομαδικές απολύσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση παρατηρούνται διαφορετικές απόψεις και εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, δυσκολεύοντας τη διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας.
Η αλήθεια είναι πως η τρόικα φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να πιέσει όσον αφορά στα δημοσιονομικά, καθώς μετά και το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρεί πως σ’ αυτό τον τομέα τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα ακόμα και από το αναμενόμενο, αν και υπάρχει ακόμα μια διαφορά που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, την οποία προσπαθεί να καλύψει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Εκεί που η τρόικα όμως πιέζει και ζητά άμεσα αποτελέσματα είναι ο τομέας των διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τρόικα ζητά να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να καταγραφεί ότι υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εξάλλου και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δεν τίθεται θέμα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και πως στόχος είναι η επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Πριν από λίγες μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αισιοδοξία και σ’ αυτό το μέτωπο καθώς υπήρχε μια σαφής γραμμή για τη στάση που θα κρατούσε η κυβέρνηση με την τρόικα σ’ αυτά τα ζητήματα. Τα μέτωπα τα οποία έπρεπε να προχωρήσει ήδη η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, η κινητικότητα και οι απολύσεις, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων κ.λπ. Στέλεχος όμως που έχει ενεργό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες περιέγραφε το πώς οδηγήθηκε η όλη ιστορία σε αδιέξοδο: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να βάλει πολλές κόκκινες γραμμές με αποτέλεσμα να χαλάσει η γραμμή που είχε διαμορφωθεί για να περάσουμε τα διαρθρωτικά και να γλιτώναμε τα δημοσιονομικά». Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να είχε έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς υπουργούς για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους στις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως για το θέμα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.
Κάπως έτσι αντί η Αθήνα να στέλνει στην τρόικα τις προτάσεις της, στέλνει τις τελευταίες μέρες σημειώματα με τα οποία επιβεβαιώνει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και σημεία στα οποία υπάρχει προσέγγιση, όπως για παράδειγμα το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων όπου φαίνεται πως οι παλιές μισθώσεις δεν θα πειραχθούν ενώ για τις νέες θα υπάρχει μία τριετής περίοδος το λιγότερο. Την ίδια ώρα, η δέσμευση του Κωστή Χατζηδάκη πως θα υλοποιηθεί το 80% των όσων προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τη μείωση των τιμών και την εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά φαίνεται να ικανοποιεί τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Αυτό που πάντως ξεκαθαρίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως θα πρέπει και η τρόικα να αντιληφθεί ότι ακόμα και αν ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο για ορισμένα ζητήματα, ενδέχεται αυτά να μην μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. Οπως είπε μάλιστα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στην τρόικα κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη, «είτε ύστερα από 10 μέρες αποφασίσετε να έρθετε είτε έπειτα από 20, αν θέλετε πλήρη άρση των πλειστηριασμών, αυτό δεν θα περάσει ποτέ από το Κοινοβούλιο».
Τα σενάρια λοιπόν για την επόμενη μέρα είναι πολλά σε περίπτωση που η τρόικα τελικά δεν φτάσει αύριο στην Αθήνα, με πιθανότερο να ξεκινήσει η συζήτηση μέσα στον Δεκέμβριο και να μη ληφθεί καμία απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 9ης Δεκεμβρίου, αφού όλα θα είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν να βρεθεί μια μέση λύση, με την τρόικα να «τεμαχίζει» τις δύο δόσεις των 5,9 δισ. και ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας να προχωρά στη σταδιακή εκταμίευση συγκεκριμένου ποσού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ως επιτυχία το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο καταγράφεται για το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο μάλιστα έχει συμφωνήσει η τρόικα. Από εκεί και πέρα, παραμένει μια διαφορά ύψους περίπου ένα δισ. για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014. Ηδη, πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει η σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-17, άγνωστο παραμένει όμως πότε αυτό θα κατατεθεί επίσημα.
Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δοκιμάζουν τις αντοχές των βουλευτών της κυβέρνησης
Σε στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καθώς το κλίμα παραμένει βαρύ και τόσο στη Λεωφόρο Συγγρού όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως οι αντοχές των βουλευτών είναι πολύ περιορισμένες.
Ο Δεκέμβριος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για όλους καθώς θα δοκιμαστεί η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα με τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι το νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με το οικονομικό επιτελείο να μην έχει ακόμα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση απέναντι στην τρόικα. Αν και η θέση του οικονομικού επιτελείου είναι πως θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, γιατί αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, θα κινδυνεύσει το τραπεζικό σύστημα με κατάρρευση, είναι σαφές πως αυτό το θέμα μπορεί να δυναμιτίσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις. Στην κυβέρνηση δηλώνουν πως θα ληφθεί πρόνοια για την προστασία όσων αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, η αλήθεια είναι όμως πως ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν.
Τα όσα ακούγονται περί ορίου της τάξης των 300 χιλιάδων ευρώ ως αντικειμενικής αξίας του ακινήτου έχουν βάση, υπάρχει έντονος όμως προβληματισμός γιατί αυτό θα σημάνει και την ολοκληρωτική κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Αν μάλιστα ισχύσει το σενάριο να συνεχίσει να χρωστά κάποιος στην τράπεζα ακόμα και μετά την κατάσχεση του σπιτιού του αν στον πλειστηριασμό δεν καλυφθεί το ποσό που χρωστά, τότε οι αντιδράσεις αναμένονται ακόμα πιο έντονες.
Ηδη βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και πολλοί από το ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, κάτι που θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό και την κυβερνητική συνοχή.
Facebook Comments