Άνοιξαν οι Τράπεζες στην Κύπρο – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Άνοιξαν οι Τράπεζες στην Κύπρο - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Άνοιξαν οι Τράπεζες στην Κύπρο - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Όλα τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα σήμερα στην Κύπρο, όπου στις 12 ακριβώς άνοιξαν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες έμειναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogrοup κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 6 το απόγευμα, ενώ καθ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους σε όλα τα μεγάλα υποκαταστήματα θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία για την αποφυγή επεισοδίων και προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, μόνο στην πόλη της Λεμεσού, 250 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε υπηρεσία σε τραπεζικές υποκαταστήματα, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη. Παρόλο που η μαζική ανάληψη καταθέσεων (Bank run) αποκλείεται λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές, ο φόβος των αρχών είναι η εκδήλωση οργισμένων και βίαιων αντιδράσεων απο τους καταθέτες των οποίων οι καταθέσεις “κουρεύτηκαν”. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός, οτι ενώ κουρεύτηκαν οι καταθέσεις, τα δάνεια παραμένουν και οι δανειολήπτες δεν μπορούν να συμψηφίσουν τα δάνεια τους με τις καταθέσεις που κατασχέθηκαν.
Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές. Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι το διάταγμα έτυχε χθες νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία και για καθαρά νομοτεχνικούς λόγους θα έχει ισχύ επτά ημερών. Σημείωσε, ακόμα, ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπισθούν οι πρώτες ημέρες και να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.
Καθώς το κλίμα στην Κύπρο είναι οξυμένο και ο φόβος ότι οι πολίτες θα τρέξουν στα καταστήματα για μαζικές αναλήψεις, τα πολιτικά κόμματα και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) καλούν το κοινό να δείξει ψυχραιμία, προκειμένου να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.
«Αντιλαμβανόμαστε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας. Πρέπει, όμως όλοι να έχουμε κατά νου, ότι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, δεν φέρουμε καμιά ευθύνη. Αντίθετα οι συνάδελφοι είναι και οι ίδιοι θύματα των εγκληματικών πράξεων ή / και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή και αρκετοί βρίσκονται σε πολύ τραγική κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ, σπεύδοντας να προλάβει τυχόν δυναμικές αντιδράσεις του κοινού, που θα έχουν στόχο το προσωπικό των τραπεζών.
Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι και τα συνεργατικά ιδρύματα θα ανοίξουν τις ίδιες ώρες με τις τράπεζες. Κάλεσε το κοινό να δείξει κατανόηση και να συνεργαστεί με το προσωπικό, ώστε να εξυπηρετηθούν, όσο το δυνατό καλύτερα.
Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα συζητηθεί σε ειδικές συνεδριάσεις, που θα πραγματοποιήσουν οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, για ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης του κυπριακού λαού. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ομογένειας, η οποία όπως του ανέφερε, επαγρυπνεί για την παρούσα δύσκολη κατάσταση που ταλανίζει την Κύπρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση ηγετικών στελεχών Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών οργανώσεων στις 3 Απριλίου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει στις επτά απόψε και η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων της Βρετανίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων και άλλων επιφανών στελεχών, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους βοήθειας προς την Κύπρο καθώς και το ενδεχόμενο επενδύσεων στο νησί.
Πηγή:www.reporter.gr
Δρακόντειοι περιορισμοί
Με σχετικό διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως αναφέρεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Τα βασικά σημεία του Διατάγματος έχουν ως εξής:
Σε επιφυλακή η αστυνομία
Εν όψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων.
Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.
Facebook Comments