Οριακές είναι οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο, καθώς η αγορά κινείται όχι μόνο στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς, αλλά στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 2,5 χρόνια, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011.

Ο γενικός δείκτης, σύμφωνα με τους χρηματιστές, «χωνεύει» τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η όποια ανοδική αντίδραση θα έχει αντίσταση στα επίπεδα των 1.270 – 1.280 μονάδων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν καταλύτες και δυναμική για να συντηρήσουν μία ακόμα ανοδική κίνηση. Το Χ.Α., όσο βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθήσει να αποτελεί focus από τους ξένους, πλην όμως, θα πρέπει να υπάρξει και η «δικαιολογία» εκείνη, της ροής νέων κεφαλαίων. Δεδομένου ότι η στάθμιση της αγοράς μας στους δείκτες της Morgan Stanley κινείται κάτω του 10%, τα κεφάλαια που προορίζονται δεν είναι, ασύδοτα, σχολιάζουν χρηματιστές. Περιμένουν να δουν ταυτόχρονα κινητικότητα στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πολιτική σταθερότητα, πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνία με την τρόικα και επιτέλους μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Αντ’ αυτού τις τελευταίες μέρες ξένα μέσα ενημέρωσης ανασύρουν από τα συρτάρια τα μαύρα σενάρια του Grexit και πως το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο, ακόμα κι αν δοθεί επιμήκυνση για τα επόμενα 50 χρόνια. Η Fitch άφησε αμετάβλητη χθες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η Nomura μειώνει την τιμή στόχο για τις Ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς, έως και 50%.

Οι χρηματιστές συστήνουν επενδυτική στρατηγική ανάλογα με το που πηγαίνει το κύμα, ενώ έχει παρατηρηθεί πως στις πτωτικές συνεδριάσεις, οι συναλλαγές παγώνουν. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις και όλες συνδέονται με το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές, ή αν θα θεσμοθετεί αγνοώντας τους, έχοντας την ‘αβάντα’ του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει για φέτος το 1 δις. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί οριακά στις 1.227 μονάδες και με τις συναλλαγές κοντά στα 46 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενόψει τέλους του χρόνου, η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη, καθώς θα παρατηρούνται ανταλλαγές πακέτων μετοχών στις εισηγμένες σε χαρτοφυλάκια, είτε βασικών μετόχων, είτε θεσμικών επενδυτών.

Νέα υψηλά για τη μετοχή της Folli Follie, στα 24,25 ευρώ, για τον ΟΤΕ στα 9,63 ευρώ, ΟΠΑΠ, στα 10,16 ευρώ και ΕΧΑΕ στα 8,85 ευρώ. Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες, λόγω Nomura, με την Alpha να υποχωρεί πάνω από 5%, ΕΤΕ πάνω από 2,5% και Πειραιώς πάνω από 3%. 

Facebook Comments