Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχασε τις 1.200 μονάδες, οι οποίες αποτελούν ένα κρίσιμο επίπεδο αντίστασης, αφού η παραμονή της αγοράς πάνω από τα επίπεδα αυτά μπορεί να σηματοδοτήσει περαιτέρω αντίδραση προς τις 1.280 μονάδες, ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, είναι ότι σημαντική μερίδα επενδυτών εξετάζει το ενδεχόμενο κατοχύρωσης ρευστότητας προκειμένου να εξασκήσει τα δικαιώματα τα warrants, όπου της μεν Alpha τρέχουν ήδη και αναμένεται να λήξουν στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ακολουθούν της Εθνικής στις 26 Δεκεμβρίου και της Πειραιώς στις 2 του ίδιου μήνα. Πέρα από αυτό όμως, το Χ.Α. έχει δώσει κέρδη που ξεπερνούν το 30% από την αρχή του 2013, μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη και συνάμα δύσκολη για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Η Κομισιόν μπορεί να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην εγκαταλείψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο τέλος του μαραθωνίου, πλην όμως, η κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν της την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή και τυχόν διαρροές στις κυβερνητικές ψήφους, μπορεί να σηματοδοτήσει την πτώση της. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ξένα χαρτοφυλάκια κρατούν επιφυλακτική στάση, αν και η HSBC, η αγγλική τράπεζα που έχει κάνει σημαία της τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, επιλέγει Ελλάδα, λόγω του σταθερού νομίσματος, του ευρώ. Πλην όμως, η στάθμιση της αγοράς στους δείκτες της Morgan Stanley είναι ιδιαίτερα χαμηλή, κάτω του 10%.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «ο  Γενικός Δείκτης χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τη κατώτερη των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s -παρέμεινε στη κατηγορία υψηλού κινδύνου C – διέσπασε ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 1200 με 1180 μονάδων ενεργοποιώντας έτσι σημαντικές εντολές αγορών.

Από εκεί και έπειτα όμως ο δείκτης δηλώνοντας αδυναμία συνέχειας προς την αντίσταση των 1245 μονάδων αναδιπλώθηκε καθοδικά προσεγγίζοντας εκ νέου το άνω όριο της ζώνης, στις 1200 μονάδες. Πιθανή επιβεβαιωμένη επανείσοδο του δείκτη μέσα στο επίπεδο των 1.200 με 1.180 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιβαρύνει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών χαρακτηρίζοντας την ανοδική διαφυγή της περασμένης Δευτέρας ως “fake” , τεχνικό γεγονός, που θα θέσει ως βραχυχρόνιο πτωτικό στόχο τις 1145 μονάδες. Καθοδικές αποκλίσεις (Bearish Divergence) και άρνηση να ακολουθήσουν την πρόσφατη άνοδο του Γενικού Δείκτη λαμβάνουμε από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα από τον νεφελώδες Corona Swing Position, όπου παρά την καταγραφή νέων υψηλών από τον Γενικό εκείνος συνεχίζει τη καθοδική του πορεία εμφανίζοντας πιθανή αποδυνάμωση της ανοδικής συνέχειας προς τα όρια των 1245 και 1280 μονάδων».

Δείκτες

Σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει ήδη εισέλθει στην ανάλογη σε σημαντικότητα ζώνη των 400 με 394 μονάδων παρουσιάζοντας εμφανή διαγραμματική αδυναμία κίνησης προς το ισχυρό όριο αντίστασης των 410 με 416 μονάδων. Ημερήσια κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 390 μονάδες θα βάλουν τις βάσεις για την εκδήλωση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς τις 375 με 370 μονάδες προβληματίζοντας έντονα για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες ορμής εμφανίζουν αρνητική απόκλιση (Bearish Divergence) προϊδεάζοντας μας για την «κενότητα» της πρόσφατης ανοδικής διάσπασης των 400 μονάδων. Επίσης τεχνικά σημάδια «πλήρωσης» της ανόδου και πιθανής αναστροφής λαμβάνουμε μερικώς  από κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως για παράδειγμα από την ΕΕΕ, όπου απειλεί τη στήριξη των 20 ευρώ, των ΕΛΠΕ με την καταγραφή τιμών κάτω από τα 9 ευρώ, της ΔΕΗ με το σχηματισμό ανοδικού   ”ceiling” πέριξ των 11,20 ευρώ».

Ταμπλό

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% και μάλιστα με την εικόνα να επιδεινώνεται στα τελευταία λεπτά, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών που διαμορφπώνουν την τελική τιμή κλεισίματος. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.190,34 μονάδες και με πτώση 1,77%, δηλαδή, έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, μετά το άδειασμα που βγήκε στον ΟΤΕ 3,51%, ελπε 3,64%, Πειραιώς 3,23%, ΔΕΗ 2,68%, ΟΠΑΠ 2,34%, Τιτάν 2,05%, Folli Follie περίπου 4%. Η δε Alpha, έκλεισε με νέες απώλειες στα 0,60 ευρώ , ενώ μεγάλες απώλειες άνω του 5% κατέγραψε το warrant, που υποχώρησε στο 1,17 ευρώ. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 20 εκατ. τεμάχια. Ενώ οι επενδυτές μπαίνουν μέσα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εάν εξασκούσαν το warrant για να πάρουν μετοχές της Alpha.

Εξαίρεση από τον 25άρη καταγράφει η μετοχή της MIG, που έκλεισε με άνοδο 2,6%, στα 0,468 ευρώ, ενώ έκανε πράξεις ενδοσυνεδριακά πάνω και από τα 0,47 ευρώ. Θετικό πρόσημο και διαθέσεις για καλύτερη κίνηση από την Ιντραλότ, με κλείσιμο κοντά στα 2 ευρώ και μικρά κέρδη 0,26% για τον ΟΛΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης. 

Facebook Comments