Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, και καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδήγησαν στην εκτίμηση ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει το tapering νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,9% χαμηλότερα και ο FTSE 100 της Βρετανίας υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από τον Μάρτιο. Ο βρετανικός δείκτης FTSE έχει χάσει σχεδόν 5% από την κορυφή του Οκτωβρίου, ενώ σήμερα οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,18%.

Ο DAX υποχώρησε 0,61%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,17%, ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες 1,56% και στο -1,75% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25%, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

Κράτησε επίσης σταθερές τις προβλέψεις της για ύφεση 0,4% στην Ευρωζώνη το 2013. Για το 2014, αναμένει ανάπτυξη στο 1,1%, ελαφρώς  βελτιωμένο επίπεδο σε σχέση με το 1,0% που προέβλεπε το Σεπτέμβριο. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1,5%. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές  παραμένουν καθοδικοί. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,4% το 2013, στο 1,1% το 2014 και στο 1,3% το 2015 – πολύ κάτω από το στόχο της, κοντά στο 2% τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε το βασικό της επιτόκιο και το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης αμετάβλητα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας παρέδωσε την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Τα ισχυρά οικνομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ συνέχισαν να δημιουργούν αβεβαιότητα γύρω από το πότε η Fed μπορεί να προχωρήσει στο tapering.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, στο 3,6% ετησίως από 2,8% αρχικά, ενώ τα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν  νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Οι μετοχές της Smith έκλεισαν 4,04% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της αύξησης της κερδοφορίας κατά 52% στο πρώτο εξάμηνο.

Η μετοχή της Merck ενισχύθηκε 4,90% μετά τη συμφωνία εξαγορας της AZ Electronic Materials.

Η μετοχή της Sydbank υποχώρησε 4,46%, λόγω της ανακοίνωσης της αύξησης  των διαγραφών, μετά από έναν έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Η μετοχή της Metro υποχώρησε 4,75% μετά την υποβάθμισή της σε equal -weight  από την Morgan Stanley.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas έκλεισαν 1,67%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της πολωνικής μονάδας της Rabobank για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια .

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 1,21% μετά την ανακοίνωση ότι θα πουλήσει την γερμανική ιδιωτική τράπεζα στην Bethman Bank.
 

Facebook Comments