Έτοιμο plan b έχει διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις προς τις θυγατρικές της.

Plan b το οποίος δεν είναι άλλο από τη λήψη νέου δανείου, αλλά με καλύτερους όρους, κάτι το οποίο σηματοδοτήθηκε από την αλλαγή έδρας του ομίλου, στις Βρυξέλλες, τη σύσταση της Viohalco S.A. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Βιοχάλκο έχει ήδη εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση στο ενδεχόμενο δημοσίων προτάσεων, της τάξης των 190 – 200 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό όμως, εξασφαλίζει την κάλυψη των δημοσίων προτάσεων κατά 50%. Το υπόλοιπο ποσό, αναμένεται να καλυφθεί από τα ίδια κεφάλαια ή από δανεισμό των θυγατρικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρώτο έχει γράψει το “MN”, Βιοχάλκο έχει ήδη συμφωνήσει με ξένες τράπεζες για την έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανειακού της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκια ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, κάτω του 3%. Σύμφωνα με εκτίμηση υπολογιζόμενη βάσει της εξαμηνιαίας περιόδου που προηγείται της 15ης Οκτωβρίου 2013, η συνολική τιμή κτήσης που θα έπρεπε να καταβληθεί από την εταιρεία για την απόκτηση όλων των μετοχών σε όλες τις εμπλεκόμενες εισηγμένες θυγατρικές θα ανερχόταν το ανώτατο σε 192,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου».

Οι ιδιώτες επενδυτές των 5 θυγατρικών (Ελβάλ, ΕΤΕΜ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ και Ελληνικά Καλώδια) στις πρόσφατες έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων τους υποστήριξαν ότι εάν εξέλθουν οι μετοχές από το χρηματιστήριο θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο το ταμπλό το οποίο ήδη μετρά δεκάδες αποχωρήσεις την τελευταία τετραετία χωρίς να έχει υπάρξει καμία εισαγωγή.

Επίσης τόνισαν ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις δημόσιες προτάσεις θα πρέπει να διοχετευθούν στο τριετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου και όχι να χαθούν τα χρήματα στις δημόσιες προτάσεις που είναι και αμφίβολο εάν θα επιτύχουν (απαιτείται για τη διαγραφή τους να συγκεντρωθεί άνω του 90% του μετοχικού κεφαλαίου).

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις 7 δημόσιες προτάσεις «η τιμή που πρέπει να καταβληθεί από την εταιρεία για την απόκτηση των μετοχών των εν λόγω εισηγμένων εταιρειών σε τέτοιες υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις θα υπολογιζόταν επί τη βάσει της μέσης τιμής αγοράς της σχετικής εισηγμένης εταιρείας για τους έξι μήνες που προηγούνται της ολοκλήρωσης της διασυνοριακής συγχώνευσης.

Σήμερα πάντως, αναμένεται η ανακοίνωση από τη Βιοχάλκο εάν θα προχωρήσει στην υποβολή των δημοσίων προτάσεων για τις επτά θυγατρικές της(Σιδενόρ, ΕΤΕΜ, Χαλκόρ, Σίδμα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλ. Καλώδια, Ελβάλ).

Ζημιές

Συνολικές ζημιές 82,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε η μητρική στο 9μηνο του 2013 ενώ μόνο στις τρεις θυγατρικές (Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια ) οι συνολικές ζημιές εκτοξεύθηκαν στα 107,4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς χάλυβα – χαλκού, αλλά και του αυξημένου ενεργειακού χρηματοοικονομικού και φορολογικού κόστους. Το ύψος των ζημιών αυτών είναι ρεκόρ για ελληνική εταιρεία και επιβεβαιώνουν τις κινήσεις της διοίκησης να μεταφέρει την έδρα στο εξωτερικό για αναζήτηση χρηματοδότησης καθώς το πρόβλημα του ομίλου είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με την οποία γίνονται οι αγορές των πρώτων υλών.

Οι εξαγωγές της Σιδενόρ που υπερβαίνουν το 85% επί των πωλήσεων για το 2013 αποτελεί το μαξιλάρι ασφαλείας για τη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στην Ελλάδα.Το κόστος ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο  έχει οδηγήσει την παραγωγή χαμηλότερα του 50% σε όλα τα εργοστάσια της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο στην ελληνική επικράτεια. Η εταιρεία μόνο για τους λογαριασμούς σε φυσικό αέριο και ρεύμα υποχρεώνεται να καταβάλει σε ετήσια βάση περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Για να περιορίσει το υψηλό κόστος η διοίκηση της Σιδενόρ προχωρά σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντκαταστήσει τους φούρνους μπαγέτων με τελευταίας τεχνολογίας υλικά για την περαιτέρω μείωση του κόστους σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη, την τριετία 2008-2010 που ξεκινούσε και κορυφωνόταν η ύφεση στην Ελλάδα είχε υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το κόστος για τη μεταφορά των προϊόντων της στον Οργανισμό Λιμένων Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει να διατηρεί υψηλή τιμολογιακή πολιτική.

Η θυγατρική της τα Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν προσεγγίσει σχεδόν το 100% στις εξαγωγές της, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και ο αγωγός ΤΑRP. Σε ζημίες 43,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Σιδενόρ, το πρώτο εξάμηνο του 2013, έναντι ζημιών 34,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, επιπλέον, λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% στο 26%) και του επαναϋπολογισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας του ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλόμενη ζημία, ύψους 13,6 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε πτώση κατά 29,5% και ανήλθε, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, στα 405,1 εκατ. ευρώ έναντι 574,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, (EBITDA) διαμορφώθηκαν, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, σε κέρδη 1 εκατ.

Facebook Comments