Οι Γερμανοί καταναλώνουν και ο Νότος πεινάει. Αλλά αυτό διόλου επηρεάζει τις αγορές, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ανεπηρέαστοι ανεβαίνουν με πρώτο και καλύτερο τον Γερμανικό Dax. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%, τη στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν πτώση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Μαζί με τον βασιλικό, μάλλον ποτίζεται και η γλάστρα με το Χ.Α. να ενισχύεται, όχι όμως, όσο θα περίμενε κανείς.

Κάθισαν οι συναλλαγές και η κίνηση που έχει βγει στην αγορά δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χαμένο έδαφος των απωλειών της Τρίτης και της Τετάρτης.  Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 17 εκατ. Ευρώ και ο γενικός δείκτης εκεί που βρισκόταν στις 867 μονάδες, δείχνει να υποχωρεί πάλι προς τα όρια των 860 μονάδων, με χαμηλό στις 854 μονάδες.

Οι εντολές που βγαίνουν, σύμφωνα με τους χρηματιστές, δεν πείθουν για τη διατηρησιμότητα της αντίδρασης, αφού σε μεγάλο ποσοστό, αυτοί που ασχολούνται με την αγορά είναι Έλληνες επενδυτές κι όχι ξένοι. Οι ξένοι το προηγούμενο διήμερο μείωσαν αισθητά την έκθεσή τους σε Ελληνικές μετοχές και κυρίως στα χαρτιά εκείνα που πρωταγωνίστησαν από το περασμένο καλοκαίρι κι έπειτα, όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ κ.ά.

Τα κέρδη 10% σήμερα της MIG έχουν περιοριστεί στο 6,4%, ενώ εγχώρια χαρτοφυλάκια μπαίνουν σιγά – σιγά σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo. Aπώλειες καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική να καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,5%, ενώ πάνω από 2% υποχωρεί η Eurobank.

Facebook Comments