Παρά την άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ σήμερα, ο χρυσός οδεύει προς την πρώτη ετήσια πτώση του τα τελευταία 14 χρόνια, με την τιμή του να έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 26% από τις αρχές του 2013.

Εάν κάνουμε μία μικρή… ιστορική αναδρομή, θα δούμε πως τιμές του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 872% μεταξύ του 1999 – το τελευταίο έτος ετήσιας πτώσης του – και το 2012, από τα 172,13 δολάρια ανά ουγγιά στα 1,674.34 δολάρια.

Ωστόσο, ο χρυσός έχει πληγεί πολύ έντονα φέτος λόγω των φόβων γύρω από το τέλος του προγράμματος τόνωσης της Fed, καθώς και λόγω της δύναμης των μετοχών και της αισιόδοξης εικόνας της παγκόσμι οικονομίας.

«Η άποψή μας είναι ότι ο χρυσός αποτελεί  το μεγάλο story της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, φέτος. Περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης της τιμής του χρυσού αυτό το έτος, σχετίζονται με τις αποφάσεις και της ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας », όπως σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, Στέφαν Ντέο και Ραμίν Νακίσα.

Όπως και η Goldman Sachs, η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να υποχωρεί τον επόμενο χρόνο, και έχει υποβαθμίσει την σύστασή της σε underweight. Η UBS προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα αγγίξουν σε μέσο όρο τα 1.200 δολάρια το 2014, αλλά θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και τα 1050 δολάρια.

«Η πιο αισιόδοξη προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, η μείωση των κινδύνων, και η αυξανόμενη όρεξη για ρίσκο, υποδηλώνουν ότι τα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός θα χάσουν ακόμη περισσότερο έδαφος το επόμενο διάστημα. Η απόδοση του πολύτιμου μετάλλου φέτος αποδεικνύει ότι ο χρυσός έχει χάσει τη γοητεία του και θα χρειαστεί μία πολύ σημαντική αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον για να αντιστραφεί αυτή η τάση» όπως σημειώνει η UBS.

Καθώς το 2013 φτάνει στο τέλος του, το νέο έτος θα δελεάσει τους επενδυτές να κινηθούν ακόμη πιο μακριά από τα ασφαλή καταφύγια – και κυρίως από το χρυσό , όπως προσθέτει, και προς άλλα assets.

H Goldman Sachs από την πλευρά της, «βλέπει» το χρυσό να υποχωρεί στα 1.230 δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, προτού πέσει ακόμη χαμηλότερα, στα 1.110 δολάρια, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Facebook Comments