Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, μετά τα θετικά νέα της Παρασκευής από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα στοιχεία για τις εισαγωγές της Κίνας, της μεγαλύτερης  χώρας σε κατανάλωση βασικών μετάλλων στον κόσμο, κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις και οδήγησαν τον κλάδο των ορυχείων σε απώλειες. 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,21%, ενώ από τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,11%, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Aviva στο +2,27% και η IAG στο +2,38%. Ο δείκτης FTSE σημείωσε την περασμένη Παρασκευή την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης DΑΧ έκλεισε με άνοδο 0,25%, ο CAC 40  ενισχύθηκε 0,11%, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 0,92% και  ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 0,89% υψηλότερα με τη βοήθεια των ισχυρών αποδόσεων των μετοχών της Banca Monte dei Paschi di Siena ( +4,91%), μετά την ανακοίνωση του βασικού μετόχου της τράπεζας ότι θα καταψηφίσει την προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων.

Αν και τα στοιχεία το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας νίκησαν τις προβλέψεις το Νοέμβριο σημειώνοντας άνοδο 12,7%, οι εισαγωγές της χώρας ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν 5,3%, κάτω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 7,2% αύξηση,  πιέζοντας έτσι τις προοπτικές της ζήτησης για τις εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.

Ωστόσο, η είδηση ​​ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 3% το Νοέμβριο από 3,2% πριν, ενίσχυσε την επενδυτική ψυχολογία.

Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν 0,24% τοις εκατό , μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η τράπεζα να προχωρήσει σε floating έως και 30% των λειτουργειών της στη λιανική και εμπορική τραπεζική της στη Βρετανία , προκειμένου να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες που διέπουν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Οι μετοχές της GDF Suez έκλεισαν υψηλότερα κατά 2,03% μετά την αναβάθμισή τους από την BofA Merrill Lynch σε buy από ουδέτερη.

Οι μετοχές της Antofagasta υποχώρησαν 0,98% μετά την υποβάθμισή τους από την Morgan Stanley σε underweight .

Οι μετοχές της Vedanta υποχώρησανε 2,72% μετά την είδηση ότι θα αφαιρεθεί από τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και θα γίνει η τρίτη κατά σειρά εταιρεία του μεταλλευτικού κλαδου που «εξορίζεται» από το δείκτη, μετά την Kazakhmys και την Eurasian Natural Resources Company .

Η μετοχή της EADS ενισχύθηκε 0,82% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να περικόψει 5.800 θέσεις εργασίας στον κλάδο της άμυνας, μέχρι τα τέλη του 2016. Σε δήλωσή της η EADS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές σε όλες τις μονάδες σε Γερμανία , Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της , που παρουσίασε σήμερα.

Facebook Comments