Προχωρεί και μεθοδεύεται η διαδικασία εξόδου της χώρας στις αγορές.  Τράπεζες και κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ, TXΣ και ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για επαφές με hedge funds, ξένες τράπεζες και private equity funds, με αντυικείμενο συζήτησης – τι άλλο;- την προετοιμασία του εδάφους προκειμένου η χώρα μας να βγει στις αγορές με «κάποιον τρόπο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές.

Με τον αέρα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο υπολογίζεται κάτι λιγότερο από 1 δις. ευρώ, τον περιορισμό της ύφεσης στο 3% και την προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη, έστω και αναιμικά το 2014, το οικονομικό επιτελείο «επιστρατεύει»  τράπεζες και ΟΔΔΗΧ προκειμένου να εξασφαλίσει το ok των ξένων θεσμικών οι οποίοι με τη συμμετοχή τους σε μία μικρή ομολογιακή έκδοση θα επιβραβεύσουν και θα στείλουν θετικό μήνυμα στους πιστωτές με την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο επενδυτικό forum της Νέας Υόρκης πρόκειται να συμμετάσχουν  Third Point, το Soros Fund Management, η Paulson & Co, η Lazard Asset Management, η J.P. Morgan Asset Management, το Blackstone, η Morgan Stanley Wealth Management και η Allianz Global Investors.

Αν και τηρείται άκρα μυστικότητα στις επαφές που έχουν στελέχη της κυβέρνησης με τους ξένους, καλά ενημερωμένες πηγές του «Μ» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις από ξένους οίκους, οι οποίοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει πολύ συχνά για το συγκεκριμένο ζήτημα, θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση τη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως έχει γράψει το “Μ”, Έλληνες διαχειριστές που εργάζονται σε ξένους οίκους στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας μετά τον Αύγουστο του 2014, δεν είναι τυχαία. Υπάρχει, όπως αναφέρουν, το δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται πρόθυμο να καταβάλει το 1 δις. ευρώ, που αναμένεται να είναι η συμμετοχή του στην κάλυψη του κενού, επί συνόλου 4,5 με 5 δις. ευρώ.

Οπότε, θα πρέπει να βρεθεί το 1 δις. ευρώ, το οποίο θα «παράσχει» η κυβέρνηση με την διαδικασία εξόδου στις αγορές και την έκδοση ενός ομολόγου του ποσού που υποτίθεται ότι θα πρέπει να καταβάλει για τη συμμετοχή του το ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, αν και η κυβέρνηση σχολιάζει ότι εξετάζονται όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές, αρκεί η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, πως η πρώτη Ελληνική έκδοση μετά την κρίση, θα συνοδεύεται από… ασημικά. «Θα πρόκειται για ένα oμόλογο covered back, όπου η εγγύησή του δεν θα είναι άλλα, από ακίνητα φιλέτα, όπως η έκταση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό ή η συμμετοχή του Κράτους σε μεγάλη εταιρεία, όπως η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου 1% πάνω από την έκδοση των εντόκων, δηλαδή κοντά στο 5 με 6%, ενώ θεωρούν ότι η έκδοση αυτή δεν θα συνδέεται με τα spreads, τα οποία εφόσον η χώρα φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές, θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 700 μονάδες από περίπου χίλιες που είναι σήμερα.

Facebook Comments