Τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων πέντε ετών δείχνουν οι έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της Manpower σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014.

Βάσει της έρευνας, ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης συνεχίζει την ανοδική πορεία των έξι τελευταίων τριμήνων, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης για το α΄ τρίμηνο του 2014 ενισχύονται και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013.

Ειδικότερα, το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% αναμένει μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +7%, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 17 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Ανα τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το α΄ τρίμηνο του 2014. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων αναφέρουν οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +15%. Οι εργοδότες του τομέα Τουρισμού αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική) αναφέρονται προοπτικές της τάξης του +6%. Οι εργοδότες σε δύο τομείς – Κατασκευές και Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες – αναφέρουν προοπτικές της τάξης του +5%. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δύο τομείς αναμένουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργίας, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -9%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τις σημαντικότερες βελτιώσεις των Προοπτικών, της τάξης των 12 και 11 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού και τον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίστοιχα. Οι εργοδότες αναφέρουν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), και βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα της Μεταποίησης. Ωστόσο, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ασθενέστερες στον τομέα της Γεωργίας, όπου οι Προοπτικές μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 26 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) είναι ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες.  Παράλληλα, οι Προοπτικές βελτιώνονται κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς των Κατασκευών και της Μεταποίησης, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες είναι ενισχυμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανά γεωγραφική περιοχή

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ως προς τα σχέδια προσλήψεων κατά το α΄ τρίμηνο του 2014, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι Προοπτικές για την Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%.

Σε σύγκριση τέλος με το δ’ τρίμηνο του 2013, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Facebook Comments