ΧΑ: Χάθηκαν και πάλι οι 1.200 μονάδες
Οι 1.200 μονάδες χάθηκαν και πάλι, με τη μεταβλητότητα στο Χ.Α.
Οι 1.200 μονάδες χάθηκαν και πάλι, με τη μεταβλητότητα στο Χ.Α.
Η Βιοχάλκο αποχώρησε, το Ιατρικό ψάχνει με κάθε τρόπο την έξοδό του από το ταμπλό και χθες η Ιnform Λύκος ανακοίνωσε δημόσια πρόταση με έξοδο από το Χρηματιστήριο, την οποία απευθύνει εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα την Αυστρία και στόχο την εισαγωή της στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προστεθεί η έξοδος της Coca Cola, επιλέγοντας το Χ.Α. ως δεύτερη αγορά διαπραγμάτευσης, με πρώτη αυτή του Λονδίνου, της S&B (πρώην Βαρυτίνη), ενώ σειρήνες ακούγονται στην αγορά και για την περίπτωση του ΟΤΕ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικα, επιβάλει φόρο υπεραξίας 15% και όπως όλα δείχνουν θα υποχρεώνει τους επενδυτές να κρατούν λογιστικά βιβλία αν πραγματοποιήσουν πάνω από τρεις πράξεις στην αγορά το χρόνο. Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά «τελειώνει», υποστηρίζουν χρηματιστές και ήδη γίνονται διάφορα σχέδια, ως προς την αποφυγή της φορολογίας, η οποία, σημειωτέον, αγγίζει τα μερίσματα και μέχρι του παρόντος τις συναλλαγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στην αγορά η πληροφορία για τον υπερβολικό φόρο 15% στην υπεραξία και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο, οι συναλλαγές περιορίστηκαν αισθητά, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Τα όποια ευνοϊκά στοιχεία για την Ελληνική οικονομία, δύσκολα θα… αντικατοπτριστούν στο ταμπλό του Χ.Α., το οποίο, όπως εκτιμούν χρηματιστές, θυσιάζεται στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων με την κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί, σε μία προσπάθεια ανακοπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «φορολογεί το κεφάλαιο».
Οι ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα παγώσουν τις εντολές τους, με το κλίμα στο Χ.Α. να ευνοεί τους μακροχρόνιους παίκτες, οι οποίοι όμως, κάθε χρόνο θα έχουν την αιμορραγία της φορολογίας στα μερίσματα, αν και έχει μειωθεί.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν ακούγεται τίποτα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία και οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν τις χρηματοδοτήσεις σε ασφυκτικά κλειστά πλαίσια, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αλλάζουν έδρα και Χρηματιστήρια για να τύχουν ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. απομακρύνεται πάλι από τις 1.200 μονάδες, με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να ηγούνται της πτώσης.
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «οι τελευταίες αλλαγές στις σταθμίσεις και στη βαρύτητα των τίτλων, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, έχουν δημιουργήσει μερική στρέβλωση στη τεχνική εικόνα του δείκτη καθιστώντας περισσότερο αινιγματική τη σωστή αξιολόγηση της αγοράς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο της 10ης Δεκεμβρίου, στις 1.200 μονάδες, όπου εάν παρέμεναν οι «βαρύτητες» του περασμένου μήνα, ο Γενικός Δείκτης θα βρισκόταν στις 1.177 μονάδες, περίπου.
Έτσι για να μπορέσουμε βραχυχρόνια να αδρανοποιήσουμε το φαινόμενο αυτό ανεβάσαμε τη ζώνη αντίστασης από τις 1.200 με 1.180 μονάδες στις 1.235 με 1.215 μονάδες, τεκμηριώνοντας έτσι ποιο επιτυχημένα μια πιθανή ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1235 μονάδες.
Προς το παρόν όμως όσο το στρατόπεδο των Bulls δηλώνει αδυναμία διαπερατότητας της εν λόγω ζώνης τόσο θα αυξάνεται η δύναμη των Bears ανοίγοντας την «όρεξή» τους για την πραγματοποίηση ενός καθοδικού retracement προς τη κάτω ζώνη στήριξης των 1.140 με 1.120 μονάδων.
Χορηγούς στην εκδήλωση ενός τέτοιου καθοδικού έργου βρίσκουμε και στους εβδομαδιαίους σχηματισμούς αρκετών δεικτοβαρών τίτλων με τα τελευταία αποτυπωμένα candlesticks να αναδύουν ανοδική κόπωση και απαρχή αναστροφής της υπάρχουσας τάσης».
Exotix
Από την πλευρά της, η Exotix προβλέπει πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον οίκο, «από την τελευταία επίσκεψη των αναλυτών μας στην Ελλάδα, λέει η Exotix, διατηρούμε πάρα πολλές επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Μπορεί να κάναμε λάθος, όπως αναφέρουν οι αναλυτές,όσον αφορά την αδυναμία διάσπασης των 1.200 μονάδων, που επιτεύχθηκε χάρη στις ισχυρές εισροές από τον MSCI, α αλλά δεν μπορούμε και πάλι να δεχθούμε με ασφάλεια ότι το ράλι στο Χρηματιστήριο μπορεί να συνεχιστεί.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την ώρα που η οικονομία απομοχλεύεται επιτυχώς, υπάρχει μια σειρά από ρίσκα που δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές: α) το πολιτικό ρίσκο, β) η βιωσιμότητα του χρέους και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων γύρω από αυτό για το 2014, γ) παρά το γεγονός ότι η παρούσα εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, δεν επαρκεί για να πειστεί ο επενδυτής ότι παρουσιάζει assets φθηνά από κάθε άποψη, δ) από τη μια πλευρά τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες, αλλά η συνολική εικόνα δείχνει αδυναμία.
Ταμπλό
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31%, στις 1.196,98 μονάδες και με τις συναλλαγές αισθητά μειωμένες, στα 61,5 εκατ. ευρώ. Περισσότερο με συσσώρευση «έμοιαζε» η συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά με αποφασιστική κίνηση προς την όποια κατεύθυνση, σχολίαζαν οι χρηματιστές μετά το κλείσιμο, αν και το σενάριο της διολίσθησης φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Από τιον 25άρη ξεχώρισε μόνο η μετοχή της Motor Oil, που έδωσε κέρδη 3,37%, στα 8,89 ευρώ, με τη μετοχή των ΣΩΛΚ, να επιστρέφει στα 2 ευρώ, τα Folli Follie κινήθηκαν προς τα 25,80 και τα ΕΛΠΕ στα 8,52 ευρώ. Πιέσεις βγήκαν στον Τιτάνα, στα 20,30 ευρώ, στον ΟΠΑΠ, στα 9,80, στον Μυτιληναίο στα 6,10, στη ΔΕΗ, στα 10,79.
Facebook Comments