Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μαζικές διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή του, θα προσέλθει σήμερα σε συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που επιβαρύνει την οικονομία της χώρας, η οποία είναι ήδη σε δεινή κατάσταση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν αναμένεται να συμμετάσχει μαζικά, εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει λύση από τις συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή άλλων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών και του πρώην προέδρου Λεονίντ Κραβτσούκ.

Πάντως, ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος και νυν ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος μέχρι πριν από λίγο δήλωνε ότι δεν θα συνομιλήσει με τον Γιανουκόβιτς μετά την επίθεση των ειδικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών σε πρόφαστη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε τελικά ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας του Κιέβου, εδώ και τρεις εβδομάδες για την αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ΕΕ. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ, είχε συνομιλίες με τους τρεις προκατόχους του στην προεδρία αυτή την εβδομάδα, αλλά σε αυτές δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση.

Αξιωματούχοι από την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν καλέσει τον Γιανουκόβιτς να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ένωσε τη φωνή του με εκείνη των διαδηλωτών και δήλωσε: “Τάσσομαι υπέρ των συνομιλιών, ώστε οι
πολιτικοί, οι αρχές, η αντιπολίτευση…να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν σε κάτι για το οποίο να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι”.

Facebook Comments