Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά μία Κυβέρνηση να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο όπου εν μέσω κρίσης και ισχυριζόμενη πως επιθυμεί να βελτιώσει τα οικονομικά της Χώρας, να υποσκάπτει με το χειρότερο τρόπο το μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων που αποτελεί η Κεφαλαιαγορά.

Με δεδομένο την αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να παρέχουν δανεισμό στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, η μόνη οδός που απέμενε σ αυτές ήταν εκείνη της Κεφαλαιαγοράς.  Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές ή επιλέγουν να φύγουν από τη Χώρα ή προτιμούν να μένουν πληρώνοντας ακριβά κουπόνια στους ξένους επενδυτές μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων. Και πληρώνουν ακριβά το κόστος χρήματος διότι το πληγωμένο retail δεν είναι κεφαλαιακά ισχυρό για να παρέχει ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος χρήματος προς τις εταιρείες.

Το Υπουργείο Οικονομικών έρχεται με το σχέδιο τροποποίησης ενός πρωτοφανούς νόμου (Ν.4172/13) αντί να διορθώσει όλα εκείνα που υποδεικνύουν οι φορείς της αγοράς στο ΣΥΝΟΛΟ τους να υιοθετήσει απλά μία αλλαγή – εκείνη για τα βιβλία και στοιχεία – από το σύνολο των 6-7 σημείων που πρότειναν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς (ΧΑΑ, ΕΚ).
Μάλιστα, το πράττει με τέτοιο τρόπο όπου 5 ημέρες πριν σταματήσει τις εργασίες της η Ελληνική Βουλή, περνάει τις υποτιθέμενες “βελτιώσεις” σε μία παράγραφο εντός ενός κειμένου 200 και πλέον σελίδων που αφορούν σε άλλο Νόμο. Δηλαδή με απλά λόγια ένα τόσο σπουδαίο θέμα, το περνάει γρήγορα-γρήγορα στα ……ψιλά.

Εκτός των ανωτέρω τα στελέχη του Υπουργείου αντί να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ίδιου του Προέδρου του ΧΑΑ και του Προέδρου της ΕΚ, προτιμούν με τη στάση αυτή να ακυρώσουν στην ουσία το θεσμικό ρόλο των αρχών αυτών. Από την άλλη οι φωνές και παρατηρήσεις των φορέων οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή και τριβή με το επενδυτικό κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο και γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες του συστήματος, αγνοούνται διαρκώς.

Με το νομοσχέδιο αυτό το μόνο που θα καταφέρει η Κυβέρνηση θα είναι να διώξει και τους τελευταίους συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι επιχειρηματίες, είτε απλοί επενδυτές. Προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών στο μέλλον να μετακομίσει στα κτίρια της Λεωφόρου Αθηνών, τα οποία επειδή θα μείνουν χωρίς αντικείμενο, θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει το ΥΠ.ΟΙΚ………..χωρίς ενοίκιο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως θεωρούμε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χρηματιστηριακό χώρο μάλλον  θα φροντίσουν για την παροχή αρνητικής ψήφου στα 2 συγκυβερνούντα πολιτικά κόμματα, τόσο στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, όσο και σε επόμενες εκλογικές διαδικασίες, σταθμίζοντας τη στάση της Κυβέρνησης έναντι του Χρηματιστηρίου και της Οικονομίας γενικότερα.

Προκειμένου λοιπόν να μη συμβούν όλα τα ανωτέρω σας καλούμε την ύστατη στιγμή να καλέσετε τις διοικήσεις των ΧΑΑ, ΕΚ και τα ΔΣ των φορέων της χρηματιστηριακής αγοράς και να συζητήσουμε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τη βελτίωση του νομοσχεδίου προς 
όφελος της Ελληνικής Οικονομίας. Επίσης, καλούμε όλους του βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό και να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους τόσο στο πληγωμένο επενδυτικό κοινό, όσο και στους επιχειρηματίες της Κεφαλαιαγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, για το μέλλον της υπαρχούσης Κυβέρνησης και δηλώνουμε εκ των προτέρων πως εμείς ως ΣΕΔΥΚΑ θα προσφύγουμε στα Φορολογικά Δικαστήρια και σε κάθε είδους δικαστήριο είτε σε Εθνικό είτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Το Δ.Σ. του ΣΕΔΥΚΑ

Facebook Comments