Eurobank: Αναγκαία η συμφωνία με την τρόικα μέχρι τον Ιανουάριο
Μία τελική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για όλα τα ανοικτά ζητήματα των μεταρρυθμίσεων
Μία τελική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για όλα τα ανοικτά ζητήματα των μεταρρυθμίσεων
Στην περιοδική έκθεση «Greece: Economic Outlook» επισημαίνεται ότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρυνθεί το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και η κυβέρνηση θα απολέσει «βαθμούς ελευθερίας» στην επερχόμενη διαπραγμάτευση για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, η νέα αβεβαιότητα που θα δημιουργηθεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014, τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank.
«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του ολλανδού ΥΠΟΙΚ και προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem στις 9 Δεκεμβρίου, ότι μια τελική συμφωνία όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Ιανουαρίου 2014. Μια νέα συμφωνία όμως όσον αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα θα ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση στο ήδη βεβαρημένο κατά την περίοδο 2010-2013 διαθέσιμο εισόδημα, με αποτέλεσμα την αποτυχία επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014» προσθέτουν.
Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αναφέρεται ότι δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού, ενώ παράλληλα παραμένει ανοικτό το θέμα για την επιστροφή στο προγενέστερο καθεστώς όσον αφορά στον ΦΠΑ της εστίασης ή της κάλυψης του κενού που θα δημιουργηθεί αν αυτός διατηρηθεί στο 13%.
Όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα σημείο καμπής, στην αρχή του τέλους της κρίσης, συμπέρασμα που εξάγεται από τους εξής παράγοντες: το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, την επιβράδυνση της ύφεσης (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Οικ. Μελετών και Προβλέψεων, αναμένεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης -3,9% του ΑΕΠ το 2013 και επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% για το 2014), την ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, την αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι, αν και δεν αναμένεται οριστική λύση πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δεν θεωρείται αδύνατη η δημοσίευση ενός προσχεδίου της λύσης νωρίτερα, μετά από την οριστικοποίηση του μεγέθους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat.
«Η λύση στο πρόβλημα του χρέους δε θα έχει τη μορφή άμεσου κουρέματος του χρέους στους επίσημους δανειστές αλλά θα περιλαμβάνει απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων και επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής» αναφέρεται σχετικά στην έκθεση.
Όπως συμπληρώνουν οι αναλυτές της Eurobank, μία άμεση λύση, παρόλο που έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ, δεν φαίνεται να έχει σημαντικές πιθανότητες υλοποίησης, αφού δύσκολα θα εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ευρωζώνης- παράλληλα, οι επίσημοι δανειστές πέραν του ΔΝΤ, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε άμεσο κούρεμα, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κακό παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χρέους.
Καταλήγοντας, οι αναλυτές της Eurobank τονίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η Ελλάδα έφτασε στην αρχή του τέλους της κρίσης μετά από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας, συνολική πτώση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 25% μεταξύ του 2008 και του 2013, την αύξηση της ανεργίας από 8,3% το 2007 σε αναμενόμενο 27,6% το 2013 και την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους στην οικονομική ιστορία (PSI) τον Μάρτιο του 2012.
Facebook Comments