Χ.Α.: Είναι Παρασκευή και 13, ήρθε και ο φόρος υπεραξίας…
Mεγάλη σύγχυση έφερε στην αγορά η φορολογία στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα στην υπεραξία και με συντελεστή 15%
Mεγάλη σύγχυση έφερε στην αγορά η φορολογία στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα στην υπεραξία και με συντελεστή 15%
Οι επενδυτές σπεύδουν και πωλούν warrants, με το σκεπτικό ότι θα φορολογηθεί μία αξία η οποία στην ουσία αποτελεί bonus. Οπότε, ρευστοποιούν και αντί να αγοράσουν χαμηλότερα, όπως αναφέρουν χρηματιστές, “εγκαταλείπουν”.
Ο γενικός δείκτης βρέθηκε μέχρι τα χαμηλά των 1.148 μονάδων, για να κλείσει πιο πάνω, στις 1.156,74 και με απώλειες 2,54%, ενώ οι συναλλαγές για πτ5ωτική συνεδρίαση, ήταν σημαντικές, ξεπερνώντας τα 101,7 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με τις απώλειες στο 1,71%, με μείωση πάνω από 37% του τζίρου και περιορισμό των αρχικών κερδών καθ’ όλο το 2013 σε 27,46%.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α. τις τελευταίες μέρες και μετά τη δημοσιοποίηση του νέου πολυνομοσχεδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και ο φόρος υπεραξίας 15%, κανένα αφορολόγητο, παρά την επιθυμία της αγοράς για 25 χιλιάδες, διατήρηση του 2 τοι χιλίοις στις συναλλαγές και με ορατό το ενδεχόμενο λουκέτου ή μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα των χρηματιστηριακών εταιρειών, προκειμένου να υπολογίζονται πλέον ως «remote members» και απομάκρυνσης των Ελλήνων επενδυτών από το προσφιλές intra day, το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που αιμοδοτεί με τζίρο το ταμπλό.
Ο φόβος λοιπόν, για το τοπίο ττης αγοράς την επόμενη μέρα, δηλαδή από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2014, είναι αυτός που οδηγεί σε απαξίωση για μία ακόμα συνεδρίαση την εγχώρια κεφαλαιαγορά, αν και μένουν να διευκρινιστούν ως προς την επιβολή του φόρου υπεραξίας, αρκετά.
Όπως αναφέρουν χρηματιστές, για να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα, κάθε πότε θα θα γίνεται ο συνολικός υπολογισμός της υπεραξίας και κάθε πότε θα επιβάλλεται και θα αποδίδεται ο νέος φόρος. Ανά τρίμηνο, εξάμηνο, ή στο σύνολο του έτους. Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να ισχύσει στο πέρας κάθε χρήσης, αλλά οι εισπρακτικές ανάγκες της κυβέρνησης προετοιμάζουν την αγορά για το χειρότερο ενδεχόμενο, ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις συλλογικές επενδύσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια. Είναι προφανές ότι οι μεριδιούχοι θα καλούνται να πληρώσουν και το νέο χαράτσι, αλλά και τα έξοδα διαχείρισης, συν το ο,τιδήποτε άλλο θα χρεώνει η ΑΕΔΑΚ και η τράπεζα.
Μεγάλη πτώση για τα warrants, όπου η ΕΤΕ αν και έκλεισε με μικρά κέρδη 0,7%, το warrant υποχώρησε κατά 4,20%, στο 1,37 ευρώ. Αμετάβλητο στο 0,79 το warrant της Πειραιώς και 0,85% για το warrant της Alpha, ενώ στη μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 17 εκατ. τεμάχια, καθώς την Παρασκευή μπήκαν οι νέες μετοχές μετά την εξάσκηση των warrants της τράπεζας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά κλείνει τα μάτια στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, ακόμα και για τους πλειστηριασμούς και περνάει στα ψιλά τη συμφωνία αποκρατικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης σε αραβο/τουρκικά κεφάλαια με το μεγάλο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο, θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, αν πληρωθούν τα δάνεια του ξενοδοχείου και γίνει δημόσια πρόταση στη μετοχή.
Επιπρόσθετα, η αγορά «κλείνει» τα μάτια στο μεγάλο deal της Folli Follie με την Ελβετική Darfur για τα ΚΑΕ, μία επένδυση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ είναι να απορεί κανείς το πώς θα «εξαργυρωθούν» στο ταμπλό του Χ.Α. οι αποκρατικοποιήσεις σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ την επόμενη χρονιά, όταν ισχύσει ο φόρος υπεραξίας 15%, αφήνοντας προφανώς πεδίον δόξης λαμπρό στους ξένους επενδυτές, που λόγω έδρας στο εξωτερικό, δεν θα υπόκεινται σε καμία φορολογία.
Μεγάλες απώλειες για την MIG, πάνω από 5%, τα Folli Follie, πάνω από 4,9%, Coca Cola και Eurobank Properties, που
κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 4%.
ΧΣ
Facebook Comments