Η Ελλάδα έχει χαράξει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και να μαλακώσει τα αιτήματά της, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα Telegraph .

 


Η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία και να πληρώσει τις συντάξεις σε μια στιγμή που τα αποθεματικά της κεφάλαια είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, καθώς η χώρα δεν έχει αρκετά χρήματα πλέον για να πληρώσει τη δόση του ταμείου ύψους 358 εκατ. ευρώ στις 9 Απρίλιου και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η Ευρωζώνη συμφωνήσει να καταβάλλει την επόμενη δόση στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει στην εφημερίδα: «Είμαστε κυβέρνηση της Αριστεράς, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της πληρωμής της δόσης του Ταμείου ή την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων δεν χρειάζεται πολύ μυαλό τι θα αποφασίσουμε».

Αναπτύσσεται στο άρθρο και σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην κατηγορία χωρών που καθυστερούν να πληρώσουν το ΔΝΤ κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και σημαίνει «ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά πολύ πιο γρήγορα».

Όπως εκτιμά η Telegtaph, η είσοδος της Ελλάδας στις «γκρίζες ζώνες» του πιστωτικού γεγονότος, απέναντι στο ΔΝΤ είναι μια εξαιρετικά επισφαλής στρατηγική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο για μια ανεπτυγμένη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να υπάρξει μια περίοδος χάρητος έξι εβδομάδων, από το ΔΝΤ, η διαδικασία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου σχετικά εύκολα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται όμως διατεθειμένη να παίξει αυτό το χαρτί αν της τεθεί το δίλλημα, ΔΝΤ ή συντάξεις και μισθοί.

Facebook Comments