Κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα διατυπώνει ο Γιάννης Μηλιός, πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του περιοδικού «Θέσεις». Μια κριτική που κομματικές πηγές χαρακτήριζαν ως «προσωπική θέση».

«Στους δύο πρώτους μήνες δράσης, η κυβέρνηση της Αριστεράς και των συμμάχων της μοιάζει», σύμφωνα με τον Γ. Μηλιό, «να τείνει να μετατραπεί σε φιλολαϊκό διαχειριστή του υπάρχοντος, δηλαδή της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην παγιωμένη νεοφιλελεύθερη μορφή της».

«Ο ελληνικός λαός -συνεχίζει- και πρώτα απ όλα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του κρατούν σήμερα στάση χειροκροτητικής παθητικότητας, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατάσταση εξέγερσης εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων, της μαύρης εργασίας, της ανεργίας, του κεφαλαίου (με σύμβολο το χρέος). Άρα η κυβέρνηση δεν δέχεται λαϊκή πίεση ούτε έχει στήριγμα για θαρραλέες αποφάσεις ρήξης. Εξίσου απομονωμένη είναι σε ευρωπαϊκό πεδίο, ενώ οι επαφές με Κίνα και Ρωσία αποτελούν πολιτικούς εξωτισμούς που δίνουν ελπίδα μόνον σε φανατικούς εθνικιστές».

Ενώ σε άλλο σημείο θέτει το ερώτημα: «Η κυβέρνηση θα ανοίξει το μέτωπο της κοινωνικής αναδιανομής, με άλλα λόγια θα πάρει σαφή θέση υπέρ των λαϊκών τάξεων στην εσωτερική αυτή σύγκρουση; Αν όχι, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι φτωχοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν».

Παράλληλα, ο Γ. Μηλιός στέκεται στα δύο «ταυτοτικά» βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής:

– Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην οποία «δίνει η κυβέρνηση χαρακτήρα κοινωνικής σωτηρίας, αλλά με τελείως μινιμαλιστικό τρόπο». Με μέτρα στήριξης για ομάδες ακραίας κοινωνικής αδυναμίας, αλλά χωρίς «ένα ριζικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας ούτε καν τήρηση της ρητής υπόσχεσης για ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος που σήμερα επιβαρύνει τις λαϊκές τάξεις, προστατεύοντας ποικιλοτρόπως το μεγάλο κεφάλαιο».

– Στον «εθνικό» χαρακτήρα. «Πατριωτικοί λόγοι διαφορετικής έντασης εθνικισμού ακούγονται συνεχώς. Πανηγυρικοί εκφωνούνται και εμβατήρια αντηχούν, οι Γερμανοί (και οι Ευρωπαίοι σε δεύτερο πλάνο) φαίνονται να είναι οι εχθροί μας, ενίοτε σε επίπεδο παραληρήματος που συναγωνίζεται τις ανοησίες της γερμανικής Bild».

Αλλά ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ταυτόχρονα πως «ήδη το 2014 είχε επισημανθεί (σ.σ.: σε άρθρο που συνυπέγραφε με τον Σπύρο Λαπατσιώρα) ότι «κύρια μετατόπιση σε επίπεδο λόγου […] έγινε με τη σχετική υποχώρηση του αιτήματος για αναδιανομή / να πληρώσουν οι πλούσιοι, ως οργανωτικού στοιχείου του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του αιτήματος για παραγωγική ανασυγκρότηση».
Κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις Μηλιού, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου ανέφερε: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή (σ.σ.: ο Γ. Μηλιός) υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής. Είναι προσωπική άποψη (σ.σ.: που διατυπώνει)».

* Σε συνέντευξή του χθες στον Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει πως για τον ίδιο αλλά και για «πολλούς άλλους», οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» και γι αυτό «θέλω να δω τι ακριβώς προτείνεται και πώς».

Πηγή: Αυγή

Facebook Comments