Οι αμερικανικές τράπεζες διατηρούν για μια ακόμη χρονιά τη φήμη των πλέον γενναιόδωρων του κλάδου σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των στελεχών τους, καθώς καταβάλλουν μισθούς πολύ πιο παχυλούς από τους αντίστοιχους των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους.

Σύμφωνα με την Emolument.com, ιστοσελίδα με έρευνες και στοιχεία για τις αποδοχές εργαζομένων, αν και έχουν αυξηθεί τα μπόνους που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα στελέχη τους, το ύψος τους παραμένει σαφώς κατώτερο των αντίστοιχων επιπέδων στις αμερικανικές τράπεζες.

Οπως τονίζει η εν λόγω ιστοσελίδα, αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη που έχει αποφέρει στις αμερικανικές τράπεζες η άνοδος των τιμών των μετοχών τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα διαπιστώσει πως οι περισσότερες ευελπιστούν να ικανοποιήσουν το προσωπικό τους κυρίως με την αύξηση της αξίας του πακέτου μετοχών που τους έχουν δωρίσει στο πακέτο αμοιβών τους παρά με μεγάλες αυξήσεις στα μπόνους.

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε, άλλωστε, γενικότερα για τις εταιρείες της Wall Street ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης, Τόμας Ντι Νάπολι, που ανακοίνωσε προ ημερών ότι τα μπόνους του κλάδου αυξήθηκαν μόλις κατά 2%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μείωση των κερδών που το περασμένο έτος υποχώρησαν κατά 4,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013, όταν τα μπόνους είχαν σημειώσει αύξηση κατά μέσον όρο 19%. Στη διάρκεια του 2014 οι εταιρείες της Wall Street προσέθεσαν 2.300 νέες θέσεις εργασίας μετά από δύο συναπτά έτη στη διάρκεια των οποίων ο κλάδος έχανε διαρκώς θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και ο αριθμός των θέσεων εργασίας παραμένει κατώτερος από εκείνον πριν από την κρίση.

Από την ίδια έρευνα της Emolument προκύπτει πως στην Ευρωζώνη έχει εφαρμοσθεί μια συντηρητική πολιτική σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των μπόνους τα οποία αυξήθηκαν, πάντως, κατά 18% το 2015 έστω και αν εξακολουθούν να ωχριούν μπροστά στα αντίστοιχα των αμερικανικών τραπεζών.

Ετσι, ενώ στις αμερικανικές τράπεζες ένας υψηλά ιστάμενος και αναλόγως αμειβόμενος τραπεζικός υπάλληλος θα λάβει φέτος μπόνους που κατά μέσον όρο θα φθάσει τα 295.000 ευρώ, ο ομόλογός του σε κάποια τράπεζα της Ευρωζώνης θα περιορισθεί μόλις στα 185.500 ευρώ.

Δυσκολεύονται οι Ελβετοί

Στη σχετική έρευνα της Emolument, που προέκυψε από ανάλυση των μπόνους 434 διευθυντικών στελεχών σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις αμοιβές των στελεχών βρετανικών και ελβετικών τραπεζών. Οι βρετανικές τράπεζες έχουν δει τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τις αυστηρότατες ρυθμίσεις και θεωρούν πως έχουν δυσφημισθεί από τα ΜΜΕ που τις παρουσιάζουν ως αρπακτικά.

Αναπόφευκτα βλέπουν να περιορίζονται σημαντικά τα περιθώριά τους για γενναιοδωρία, με αποτέλεσμα να έχουν δώσει φέτος αύξηση των μπόνους μόλις κατά 4%. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις ελβετικές τράπεζες, αγωνίζονται για να διασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα ικανοποιήσουν τα σημαντικότερα στελέχη τους μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που έχουν εμφανίσει. Ως εκ τούτου οι μεγάλες αποκλίσεις στις αμοιβές ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης είναι πλέον κάτι συνηθισμένο. Σημειωτέον ότι ορισμένες ελβετικές τράπεζες έχουν καταβάλει ιλιγγιώδη πρόστιμα σε διακανονισμούς με εθνικές αρχές γιατί διευκόλυναν πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

 

Facebook Comments