«Τώρα σταματάνε οι γλύκες και αρχίζει η παντόφλα»… Στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του 1965, ο οδηγός της κούρσας προσπαθούσε να εξηγήσει στο φρεσκοπαντρεμένο Γιώργο Κωνσταντίνου το πριν και το μετά του… Ησαΐα χόρευε.
 
Το παραπάνω σκηνικό θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστές κάποια από τα ζευγάρια του Υπουργικού Συμβουλίου, που βρέθηκαν από τις 27 Ιανουαρίου να μοιράζονται αρμοδιότητες. Ο μήνας του μέλιτος για μια κυβέρνηση, στελέχη της οποίας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κατά την κρίση και τον πολιτικό τους προσανατολισμό και όχι με ενιαία στρατηγική, πήγε πλέον περίπατο. Οι διαφορετικές απόψεις, τα αλληλοαδειάσματα και οι κόντρες αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας, για ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μετρήθηκε επί δίμηνο και κρίνεται λειψό όσον αφορά στην προετοιμασία και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής ατζέντας. 
 
Δραγασάκης-Δρίτσας και στο βάθος Λαφαζάνης 
 
Το μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και, κυρίως του ΟΛΠ, αποτέλεσε αφορμή να βγουν… μαχαίρια ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. 

Η αρχή έγινε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Δραγασάκη στην Κίνα. Εκεί, όπως μετέδωσε το Reuters, ο αντιπρόεδρος δήλωσε, στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Κατά τον κ. Δραγασάκη, η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά», με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να τοποθετείται, κατά τον ίδιο, εντός εβδομάδων, καθώς υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.
 

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις Δραγασάκη αποτέλεσαν κόκκινο πανί για τον αρμόδιο υπουργό της Ναυτιλίας. «Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ο,τι δημοσιεύματα υπάρχουν αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπίας από την Κίνα», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Δρίτσα, με το ζήτημα να μεταφέρεται εντός έδρας. Οταν, δηλαδή, ο κ. Δραγασάκης επέστρεψε από το Πεκίνο και μπροστά στις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις επιχείρησε να λειάνει τις γωνίες. 

Οπως ο ίδιος είπε από βήματος Βουλής, δεν μίλησε για ιδιωτικοποίηση, αλλά περί «ενός μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση με συμμετοχή του Δημοσίου στις συμπράξεις», για να λάβει τη δηκτική απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη: «Καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη-Δρίτσα έληξε 0-1».
 
Το μείζον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πάντως, δεν αποτελεί casus belli μόνο για τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας. Σφοδρός πολέμιος είναι και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, στέλνει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας την προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της. Για παράδειγμα, ενημερώνοντας για το ταξίδι του στη Μόσχα, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τις απόψεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΟΛΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ισχύουν στο ακέραιο. Είναι απόλυτα έγκυρες και δεδομένες». Παράλληλα, εστίασε και στα ενεργειακά, ξεκαθαρίζοντας πως καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει, αλλά ούτε και σύμπραξη. 
 
Αλλά και η… λαφαζανική Αριστερή Πλατφόρμα έχει στείλει πολλές φορές το δικό της μήνυμα όσον αφορά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μέσω της iskra, που εκφράζει τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος, οι… μπηχτές για το θέμα του ΟΛΠ έδωσαν και πήραν. «Η iskra παραθέτει με κάθε επιφύλαξη δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Δραγασάκης για την ιδιωτικοποίηση του OΛΠ. Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι θεωρούν αδύνατον να έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ όσο κι αν η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά πιεσμένη και όποια ενδεχόμενα ανταλλάγματα κι αν έχουν υπάρξει», έγραψε ο ιστότοπος, επιτείνοντας την ενδοκυβερνητική τρικυμία.
 
Βούτσης-Πανούσης
 
Η ασυμφωνία… χαρακτήρων του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ήταν η αιτία της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος, σχεδόν δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του. 

Η σαφής αδυναμία διαμόρφωσης κοινής γραμμής για τη διαχείριση του διογκούμενου κύματος καταλήψεων σε δημόσια κτίρια ήταν το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας των δύο κυβερνητικών στελεχών, η οποία είχε ξεκινήσει καιρό τώρα. Οταν η αλησμόνητη υπόθεση του εγγράφου για την ελεύθερη πρόσβαση μεταναστών στη χώρα μεταξύ του Γιάννη Πανούση και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερυπουργός Εσωτερικών, μετά τις τριβές που είχαν δημιουργηθεί, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία να φύγει από το Εσωτερικών το σκέλος του Προστασίας του Πολίτη, καθώς, εκτός των άλλων, θεωρούσε το υπουργείο τεράστιο και εν πολλοίς δυσλειτουργικό.
 

Η υπόθεση των καταλήψεων, και μάλιστα το τελευταίο σκηνικό στη Βουλή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Βούτση-Πανούση. Οι δύο υπουργοί είναι σαφές ότι είχαν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών, ενώ η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρομολόγησε την αποχώρηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εσωτερικών. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση με τις καταλήψεις χωρίς να υπάρχει καίρια αντιμετώπιση, καθώς ο έλεγχος ήταν ένα βήμα πριν χαθεί εντελώς. Ο κ. Βούτσης είχε εμφανιστεί ριζικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης. Αν και έγινε προσπάθεια οι δύο υπουργοί να τα… βρουν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Η συγκατοίκηση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είναι πλέον γεγονός και ο κ. Πανούσης φρόντισε την Παρασκευή να κάνει μια καταγγελία λέγοντας: «Οποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές), όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» – sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική πράξη (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία».

 
Μπαλτάς-Κουράκης
 
Οι γραμμές στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι συνεχίζουν να είναι… μπλεγμένες, αν και η συγκατοίκηση του κ. Μπαλτά με τον κ. Κουράκη μπαίνει στον τρίτο μήνα της. Οι διαφωνίες μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή του δεν προκαλούν πλέον καμία αίσθηση. Αλλωστε, η πρώτη κόντρα ξεκίνησε νωρίς νωρίς, όταν ο ένας κοιτούσε στην Ανατολή και ο έτερος στη Δύση σχετικά με την κατάργηση του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Υπόθεση που είχε καταλήξει με ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα του Τάσου Κουράκη από τον Αριστείδη Μπαλτά.
 
Την εβδομάδα που πέρασε, πάντως, ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ της κόντρας του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κυβερνητικά στελέχη είχαν οξύτατες διαφωνίες, με αφορμή το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και των διευθυντών σχολείων. Μάλιστα, η διαφωνία ήταν τόσο έντονη, που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουράκης απείλησε ακόμα και με παραίτηση. 
 
«Αμφότεροι οι υπουργοί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία στα εν λόγω θέματα μεταξύ των επιτελείων τους. Ο κοινός σκοπός τους είναι ένας: η εύρεση της βέλτιστης λύσης προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν γένει της εκπαίδευσης», ανέφερε σχετική δήλωση, που βγήκε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση του υπουργού και του αναπληρωτή του φαίνεται να ισχύει το περιβόητο… εάν θέλεις να επιβεβαιώσεις κάτι, απλά διάψευσέ το…
 
Βαρουφάκης-Βαλαβάνη
 
Μπλεγμένες είναι οι γραμμές και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φαίνεται πως προωθεί άλλη ατζέντα από αυτή της αναπληρώτριας υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη, με τελευταίο παράδειγμα ασυνεννοησίας το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. 

«Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», δεσμεύθηκε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
 

Ωστόσο, η αναπληρώτριά του κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και επέμεινε να προαναγγέλλει αύξηση του ΦΠΑ στα «κοσμικά» νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
 
Η… δημιουργική ασάφεια, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών έχει αποτελέσει αφορμή για πολλά φάλτσα κατά το πρόσφατο παρελθόν. 

Ουδείς, για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσει ότι στις αρχές Μαρτίου η κ. Βαλαβάνη είχε πετάξει στα… βράχια τον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν και άδειασε τον υπουργό για τα ζητήματα του φόρου ακινήτων, των αντικειμενικών αξιών και του αφορολόγητου ορίου. 

Facebook Comments