Συμβουλές προς γονείς για την πρόληψη της παιδικής  παχυσαρκίας:

1.Οι γονείς εξακολουθούν ν’ αποτελούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά και τους εφήβους. Δείξτε, λοιπόν, εμπράκτως τί σημαίνει καλή διατροφή αντί να επιλέγετε την εύκολη λύση της επικριτικής. Καταναλώστε μαζί με το παιδί σας πρωϊνό γεύμα και επιλέξτε σπιτικό φαγητό παρασκευασμένο με υγιεινούς τρόπους ως κυρίως γεύμα.

2.Προσφέρετε στο παιδί σας ισορροπημένη διατροφή  έχοντας πάντα στο μυαλό σας την  ποικιλία και  το  μέτρο. Στη διατροφή του, θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων δηλαδή αμυλούχες μη επεξεργασμένες τροφές καθώς και  ζωϊκές και φυτικές πηγές  πρωτεΐνης όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό και όσπρια.Το γάλα και τα παράγωγά του,τα φρούτα, τα  λαχανικά και τέλος το ελαιόλαδο να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση.

3.Τα γλυκά δεν αποκλείονται σε καμία περίπτωση από το διαιτολόγιο του παιδιού αλλά περιορίζονται.Η έντονη απαγόρευσή τους είναι πιθανότερο να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα καθώς μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε βουλιμία και υπερκατανάλωση.

4.Η τακτική της άσκησης πίεσης να τελείωσει το παιδί το φαγητό του δε βοηθάει.Να θυμάστε πως τα παιδιά έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα του κορεσμού συγκριτικά με τους ενήλικες.Συνεπώς, ανταποκρίνονται καλύτερα στο ερέθισμα της πείνας και του κορεσμού.

5.Μην χρησιμοποιείτε  τη μέθοδο της επιβράβευσης ή της τιμωρίας εκμεταλλευόμενοι την αγαπημένη λιχουδιά  του παιδιού σας(πχ σοκολάτα, παγωτό). Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δε θ’αλλάξει γνώμη για το φαγητό που από την αρχή δεν προτιμάει και δεν θα το εκπαιδεύσετε σωστά.

6.Καλό είναι το παιδί να συμμετέχει στα ψώνια, στο μαγείρεμα ή και στην  παρασκευή του γεύματος.Έτσι θα μπορέσει να εξοικειωθεί καλύτερα με τα τρόφιμα και κυρίως με τα φρούτα και τα λαχανικά.

7.Φροντίστε η παρακολούθηση της  τηλεόρασης  ή ενασχόληση με  τον υπολογιστή / video games να μην υπερβαίνει τις δύο ώρες ημερησίως.Τα παιδιά που συστηματικά διαθέτουν στην τηλεόραση πάνω από 4 ώρες ημερησίως έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα. Μάλιστα για κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει η πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας κατά 7% , σε παιδιά των πέντε ετών (Ιnternational Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity).

8.Αθληθείτε μαζί με το παιδί σας ή προτείνετε παιχνίδι στην εξοχή τα σαββατοκύριακα. Και σ’αυτή την περίπτωση κάντε πράξη πρώτοι αυτό που λέτε!

Facebook Comments