Παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να επιστρέψει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζει η Wall Street Journal σε σχετικό δημοσίευμά της. Όπως εξηγεί, η αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους σπέρνει την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

«Η αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές αλλά και η καταβολή μισθών και συντάξεων, αναγκάζει την Ελλάδα να αναβάλει ορισμένες δαπάνες προς τους ιδιώτες» υπογραμμίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη την αναβολή της αποπληρωμής των ιδιωτών συνεργατών του δημόσιου τομέα ή την επιστροφή του ΦΠΑ σε ορισμένους επιχειρηματίες.

Άλλωστε, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττεται σφόδρα από τη γενικευμένη αβεβαιότητα που διακατέχει την Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη συμφωνία, προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών, τονίζει η WSJ.

Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, οι πιστωτές επιζητούν πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των φόρων.
«Τέτοιες αξιώσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εκλέχθηκε για να καταργήσει τη λιτότητα» σημειώνει η εφημερίδα.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον πιθανώς θα επιδεινωθεί περαιτέρω, μέχρι να επιλυθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να τακτοποιηθεί το πρόβλημα της ρευστότητας» αναφέρει η JP Morgan.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανάπτυξη +1,4% για το 2015. Όμως αρκετοί αναλυτές αντιτείνουν πως αυτές οι εκτιμήσεις είναι υπερ-αισιόδοξες.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη» υπερθεματίζει η Wall Street Journal. 

Η Αθήνα παρόλα αυτά ευελπιστεί πως η συμφωνία θα έχει επέλθει έως τις 24 Απριλίου.

Όμως, αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν πως απαιτείται αρκετός δρόμος, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, το ελληνικό δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες. Ως παράδειγμα, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται την μη αποπληρωμή των παρόχων ιατρικών αγαθών προς το δημόσιο.

«Από τον Δεκέμβριο, μήνας έναρξης της πολιτικής αβεβαιότητας, κάθε πληρωμή από το δημόσιο έχει παγώσει» καταγγέλλουν οι προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Facebook Comments