Χτίζοντας γέφυρες…
Οι Έλληνες ηγέτες, στο παρελθόν, έχουν κάνει με τη σειρά τους ένα ταξίδι στη Μόσχα
Οι Έλληνες ηγέτες, στο παρελθόν, έχουν κάνει με τη σειρά τους ένα ταξίδι στη Μόσχα
Οι Έλληνες ηγέτες, στο παρελθόν, έχουν κάνει με τη σειρά τους ένα ταξίδι στη Μόσχα. Γενικώς, δεν είναι μια πρωτεύουσα ξένη για τους πολιτικούς της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί το χαραγμένο μονοπάτι, σημειώνει το Bloomberg.
Aπό τα τέλη της δεκαετίας του 70, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν ανοιχτό διάλογο με το Κρεμλίνο για θέματα εμπορίου, ενεργειακής πολιτικής και επενδύσεων. Τώρα, είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να προστρέξει στον Πούτιν για ένα είδος βοήθειας που μένει να διακριβωθεί σε τι ακριβώς συνίσταται.
Σε αντίθεση, όμως, με τη χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, η τωρινή Ρωσία δεν έχει τις δυνάμεις για να βάλει πλάτη στην Ελλάδα. Οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την πτώση του πετρελαίου, έχουν επιδεινώσει την οικονομία της. Στην πραγματικότηταο Τσίπρας αναζητεί τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων και ο Πούτιν έναν σύμμαχο για να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ.
Η Τζούντι Ντέμσεϊ, αναλύτρια της Carnegie Europe, σημειώνει πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ήταν πολύ στενές εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, όμως, περνούν σε νέα διάσταση. Ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, έτσι ώστε να κερδίσει περισσότερα στις διαπραγματεύσεις του με την ΕΕ και ο Πούτιν παίζει το χαρτί της Ελλάδας για να βάλει τη μία χώρα της Ευρώπης απέναντι στην άλλη.
Είναι γνωστό εδώ και λίγες ημέρες πως το Κρεμλίνο συζητάει για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και για χαλάρωση των περιορισμών στα ελληνικά προϊόντα και ως αντάλλαγμα θα συζητούσε την επένδυση ρωσικών κεφαλαίων σε συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς της Ελλάδας.
Χτίζοντας γέφυρες
Βέβαια, η Ρωσία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια δάνεια προς την Ελλάδα, αν και οι αξιωματούχοι της σημειώνουν πως δεν έχουν στα χέρια τους κάποια επίσημο αίτημα. Η Αθήνα, από την πρώτη στιγμή, έδειξε πως δεν επιθυμεί να σταθεί αρωγός στις κοινές αποφάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η νέα κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg, μεταβαίνει στη Ρωσία για να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και όχι να τις κάψει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Bloomberg TV, τόνισε: «Είναι σαφές πως αν μπορείς να ελαττώσεις την ένταση, αν μπορείς να βοηθήσεις για να λυθούν παρεξηγήσεις ή να προωθήσεις ειρηνικές σχέσεις, τότε θα πρέπει να το κάνεις. Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα και έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».
Από την άλλη, όμως, αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο μπορεί να… επιστρέψει στην Ελλάδα από την αντίστροφη πλευρά. Ο Φάμκε Κρουμπμούλερ της Eurasia Group, αναφέρει: «Ενώ έχουμε να κάνουμε με ρητορική και υποσχέσεις συνεργασίας, υπάρχει ο κίνδυνος θα προκληθεί μεγαλύτερη ένταση στην Ευρωζώνη που συζητάει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». Για την Μέρκελ, όλο αυτό είναι μια «χαζή απόσπαση προσοχής» ή μια δευτερεύουσας σημασίας ενέργεια. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προκαλέσει τους πιστωτές της. Η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά κακή και σε αυτήν προστίθεται και η αξίωση για τις πολεμικές επανορθώσεις».
Ο Γεργκ Φόρμπρινγκ της German Marshall Fund, τονίζει πως «προφανώς, υπάρχει κακή ατμόσφαιρα και οι Έλληνες αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι. Παίζουν το χαρτί της ευρωπαϊκής ενότητας προς χάριν της Ρωσίας, σε αντάλλαγμα κάποια χαλαρή βοήθεια. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι».
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στην Ελλάδα το 2013, κυρίως εξαιτίας των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται χαμηλότερες τιμές ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Το Bloomberg επικαλείται έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη στη Μόσχα που αναφέρει: «Είτε πάρει κάτι η Ελλάδα από τη Ρωσία, είτε δεν πάρει, δύσκολα θα ακολουθήσει άλλο δρόμο από τους Ευρωπαίους στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων και της επέκτασής τους ως τον Ιούλιο».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση το 1979, δύο χρόνια πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάντα το δόγμα στην εξωτερική του πολιτική ότι η Ελλάδα πρέπει να σφυρηλατεί στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα, ενώ πριν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο του 2014, και είχαν από κοινού διερευνήσει τη δυνατότητα να υπάρξει μια νέα συμφωνία στην προμήθεια φυσικού αερίου με μειωμένη τιμή.
«Ένα ταξίδι στη Μόσχα δεν θα πρέπει να σημάνει συναγερμό ή να θεωρηθεί ως ένα σημείο καμπής», δήλωσε στο Bloomberg η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας στη σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. «Ακόμα και το 1979, όταν ο Καραμανλής επισκέφθηκε τη Μόσχα, δεν ήταν μια αλλαγή στον προσανατολισμό της χώρας, αλλά μια προσπάθεια να ενισχύσει το διεθνές βάρος της. Χωρίς καμία έκπληξη και τότε το ταξίδι είχε εστιαστεί σε θέματα ενέργειας. Η ίδια λογική θα μπορούσε να ισχύει για τη σημερινή κατάσταση».
Facebook Comments