Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου δεν θα έχει διάρκεια, προβλέπει η Goldman Sachs. Εκτιμά ότι η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη θα κινηθεί κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι το επόμενο τρίμηνο, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ανοδικές τάσεις από αυτά τα επίπεδα αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

«Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλές για αρκετό χρόνο ακόμα ώστε να εξισορροπηθούν η προσφορά και η ζήτηση» αναφέρει η Goldman Sachs στην έκθεσή της. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη θα κινηθεί στα 65 δολάρια το βαρέλι το 2016, όταν η επικρατέστερη πρόβλεψη είναι να αναρριχηθεί στα 60 με 70 δολάρια κατά τη διάρκεια του 2015.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση από το περασμένο καλοκαίρι λόγω εκτιμήσεων για υποχώρηση της ζήτησης και αύξηση της προσφοράς. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι προβλέψεις για αύξηση της προσφοράς, λόγω της συμφωνίας ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και την Τεχεράνη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης και του Ιράν.

Εχει ήδη υπάρξει άνοδος στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενισχύοντας ραγδαία και απότομα την εγχώρια προσφορά ενέργειας στην αμερικανική οικονομία. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή και τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ θα εκτοξευθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. «Ενώ έχουν συσσωρευθεί πλούσια αποθέματα πετρελαίου, αναμένεται και εκτόξευση της παραγωγής. Οπότε τα αποθέματα, μάλλον, θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι τα τέλη Απριλίου», αναφέρεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Οπως έδειξαν επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, τα εμπορικά αποθέματα αναρριχήθηκαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια σε 471,4 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ δεκαετιών. Αν και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας παρουσίασε υποχώρηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 36.000 βαρέλια στα 9,386 εκατ. βαρέλια, μια ένδειξη που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, η Goldman Sachs θεωρεί πως η προσφορά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. «Αναμένουμε η αμερικανική παραγωγή να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016» παρατηρούν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Αλλοι αναλυτές εστιάζουν στην υποχώρηση του δολαρίου για να εξηγήσουν την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση στις ΗΠΑ λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Facebook Comments