Μήνυμα προς τους εταίρους πως οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός «δημοσιονομικού σχεδίου που βγάζει νόημα» έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και του 2016 (4,5% του ΑΕΠ) θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς ισοδυναμεί με «συνεχιζόμενη λιτότητα», η οποία δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εταίρους και να περάσει – ακόμα και «αύριο» – νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η Αθήνα ξαναρχίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και δεσμεύεται να μην πέσει και πάλι σε πρωτογενές έλλειμμα. «Επανεκκινούμε τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ως πρόγραμμα, με λογική χρήση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας πως η κυβέρνηση κατανοεί ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε κάθε πτυχή του δημόσιου πλούτου.

Μιλώντας σε συνέδριο στη γαλλική πρωτεύουσα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ωστόσο πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν καταφέρει να δώσουν επαρκείς λύσεις στην κρίση, καθώς είναι τόσο «άκαμπτοι» που δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν.

Υπογράμμισε πως μολονότι πολλά από τα ελληνικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα εγχώριων λαθών, εν τέλει επιδεινώθηκαν από τις «τοξικές» λύσεις που υιοθετήθηκαν, τις οποίες και εξίσωσε με «πειραματισμό» στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Τόνισε δε πως τα «δάκτυλα ηθικής» που στρέφουν ορισμένοι εταίροι προς την Ελλάδα «δεν βοηθούν».

Facebook Comments