Η 73χρονη Αρλέτ Ριτσί, κληρονόμος του οίκου μόδας και αρωμάτων Nina Ricci, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών -τα δύο με αναστολή- και σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη διάσημου προσώπου στο πλαίσιο του σκανδάλου Swissleaks, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δίκες.  

Η Ρίτσι ήταν ένα από τα χιλιάδες ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα Φαλσιανί, πρώην υπαλλήλου της HSBC, και ήταν ύποπτα για φοροδιαφυγή. Η λίστα, που δόθηκε στις φορολογικές αρχές, περιελάμβανε τους μη δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών της ελβετικής θυγατρικής της HSBC.  

Το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι η Αρλέτ Ριτσί είναι ένοχη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, καθώς «επί περισσότερα από 20 χρόνια» επιδίωξε με ζήλο να κρύψει από τις γαλλικές αρχές τα ποσά που περιέχονταν στους λογαριασμούς της, τους οποίους κληρονόμησε από τον πατέρα της.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης και το πρόστιμο, το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση ενός σπιτιού της στο Παρίσι καθώς και της ακίνητης περιουσίας της στην Κορσική, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.   Η κόρη της Ρίτσι καταδικάστηκε επίσης για φοροδιαφυγή σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή, ενώ ο λογιστής της, Ανρί-Νικολά Φλεράνς, που αντιμετώπιζε την κατηγορία της «συνέργειας σε οργάνωση δόλιας χρεοκοπίας», καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

  Ο συνήγορος της Αρλέτ Ριτσί είπε ότι θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης πριν αποφασίσει αν θα καταθέσει έφεση, ενώ εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει από τον δικαστή την έκτιση της ποινή της εκτός φυλακής, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.  

Facebook Comments