Morgan Stanley: Σταθερά υπέρ των μετοχών
Morgan Stanley: Σταθερά υπέρ των μετοχών
Morgan Stanley: Σταθερά υπέρ των μετοχών
Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος οι μετοχές έχουν όλα τα εχέγγυα να κινηθούν ακόμη υψηλότερα το επόμενο διάστημα και καλό θα ήταν οι επενδυτές να μην «κρατηθούν» ως προς τις τοποθετήσεις τους, φοβούμενοι την επικείμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Άλλωστε η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα γίνει τον Δεκέμβριο και ως εκ τούτου υπάρχει ακόμη άπλετος χρόνος.
Σε επίπεδο κλάδων ο οίκος προσδίδει «υπέρβαρη» σύσταση στον χρηματοοικονομικό κλάδο (και αυτόν των ΗΠΑ και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες), καθώς θεωρεί ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι χρηματοοικονομικές – επενδυτικές εταιρείες έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους βάση και έχουν προσαρμοστεί με θετικό τρόπο στην αλλαγή των θεσμικών κανόνων ανά την υφήλιο.
Ένας ακόμη κλάδος με «υπέρβαρη» σύσταση είναι αυτός ενέργειας, ενώ αντίθετα «υπόβαρη» σύσταση προσδίδεται στον κλάδο σταθερών καταναλωτικών αγαθών, με εξαίρεση την αγορά της Ιαπωνίας.
Ευρωπαϊκές αγορές
Οι προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν αλλάξει δραστικά κατά τη διάρκεια του α τριμήνου, καθώς υπάρχει υψηλή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, εξαιτίας τόσο της εκτίμησης ότι θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης αλλά και της ώθησης που προσφέρει η πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ.
Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη προσφέρει το κατάλληλο βατήρα για περαιτέρω άνοδο των μετοχών και αυτό εξαιτίας τεσσάρων λόγων:
α. Βρισκόμαστε στην αρχή μίας περιόδου όπου θα υπάρξει αναβάθμιση των εκτιμήσεων τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων. Επίσης η περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ θα προσφέρει γόνιμο έδαφος ώστε οι αναλυτές να προχωρήσουν σε ακόμη ισχυρότερη αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα κέρδη ανά μετοχή.
β. Η πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να αναβαθμιστούν οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
γ. Ανακάμπτουν οι εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη. Η έκθεση των ξένων επενδυτών ήταν χαμηλή, μέχρι πρότινος, στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως αυτοί θα συνεχίσουν να «ρίχνουν κεφάλαια» όσο συνεχίζεται η ανάκαμψη. Όμως και η έκθεση των Ευρωπαίων επενδυτών δεν είναι τόσο υψηλή, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το ότι τα ευρωπαϊκά hedge funds έχουν καθαρή έκθεση σε μετοχές της τάξης του 45% του χαρτοφυλακίου τους, ενώ την προηγούμενη 2ετία αυτό το ποσοστό είχε φθάσει έως και το 60%.
δ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ετών, ο οποίος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα λογικός.
Παράλληλα ο οίκος σημειώνει ότι σύμφωνα με το βασικό του σενάριο η τιμή στόχος για τον MSCI Europe το επόμενο 12μηνο φθάνει στις 1.730 μονάδες. Εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν 12% φέτος και 9% το 2016, ενώ το μέσο P/E για το επόμενο 12μηνο θα φθάσει στο 15,5, δηλαδή χαμηλότερα από το τρέχον 16,4.
Κλάδοι: Υπέρβαρη σύσταση για χρηματοοικονομικό και ενεργειακό κλάδο αλλά και επιλεγμένες μετοχές βιομηχανικών ομίλων. Υπόβαρη σύσταση για αμυντικούς κλάδους και κλάδο πρώτων υλών. Επίσης συστήνεται στους επενδυτές να προτιμήσουν μετοχές αξίας έναντι μετοχών ανάπτυξης καθώς και μετοχές εταιρειών μέσης-μικρής κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Αμερικανική αγορά
Αισιόδοξοι για την πορεία των αμερικανικών μετοχών το επόμενο διάστημα είναι οι αναλυτές του οίκου, παρά την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τον S&P 500.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η τιμή-στόχος για τον δείκτη (έως τα τέλη α τριμήνου 2016) φθάνει στις 2.275 μονάδες, δηλαδή θα υπάρξει ενίσχυσή του κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτή η τιμή-στόχος βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη θα ενισχυθούν 4% φέτος και 6% το 2016.
Στο κακό σενάριο τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν 6% φέτος και 5% το 2016, με αποτέλεσμα ο δείκτης να χάσει ακόμη και το επίπεδο των 1.700 μονάδων.
Στο αισιόδοξο σενάριο τα κέρδη ανά μετοχή μπορούν να ενισχυθούν φέτος 11% και να σημειώσουν άνοδο 7% το 2016, με το P/E διαπραγμάτευσης να φθάνει στο 18 και τον S&P 500 να αγγίζει το επίπεδο των 2.600 μονάδων.
Εκτιμάται ακόμη ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίζει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό, κάτι το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και το 2020.
Υπάρχουν, όμως, και τέσσερα βασικά ρίσκα στις εκτιμήσεις του οίκου:
α. Το πρώτο είναι μία δραματική στροφή στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, ένας φόβος που μπορεί να ενισχύσει και η ανακοίνωση ορισμένων αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων και κυρίως αυτών που αφορούν την αγορά εργασίας.
β. Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι ο ρυθμός με τον οποίο η Fed θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Όπως προαναφέρθηκε η Morgan Stanley πιστεύει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει τον Δεκέμβριο.
γ. Ενδεχόμενη περαιτέρω αποδυνάμωση της Ελλάδας και περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου είναι ο τρίτος κίνδυνος για τις αμερικανικές μετοχές και
δ. Ο παράγοντας Κίνα, αν και έχει σταματήσει να ανησυχεί τόσο πολύ τους επενδυτές, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Και στην περίπτωση της αμερικανικής αγοράς ο οίκος τάσσεται υπέρ μετοχών εταιρειών μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης, ενώ τονίζει ότι οι high beta μετοχές και οι μετοχές εταιρειών που ανήκουν σε κυκλικούς κλάδους είναι φθηνές και ως εκ τούτου αποτελούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές.
Κλάδοι: Υπέρβαρη σύσταση για τον χρηματοοικονομικό και τον ενεργειακό κλάδο, καθώς και τις τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Αντίθετα υπέρβαρη σύσταση για σταθερά καταναλωτικά αγαθά, βιομηχανικό κλάδο και τεχνολογία.
Facebook Comments