Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει σθεναρά κάθε σενάριο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία και θα βρεθεί εκτός ευρώ αν αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους πιστωτές, αναφέρει ο Guardian.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιφορτισμένος με την εποπτεία των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας, επαναλαμβάνει στον Guardian τη ρητή απόφαση της κυβέρνησης θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, συνάμα όμως παραδέχεται πως το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει αποβάλει ακόμη κάποιες «παιδικές ασθένειες», που αντιμετωπίζει κάθε νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα θα καταλήξει σε συμφωνία, ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς για το καλό σενάριο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου. Οι συζητήσεις γίνονται πάντα πέντε ή τρία ή ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Δεν είναι ασυνήθιστο ότι φτάνουν στο χείλος του γκρεμού».

Κατά τον Guardian, τα πάντα αναμένεται να κριθούν στη Ρίγα της Λετονίας, στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστεί να ακολουθήσει η Ελλάδα. «Με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια σειρά από αποπληρωμές του χρέους τον Μάιο και τον Ιούνιο -οπότε και τελειώνει η υφιστάμενη συμφωνία διάσωσης- και την ελληνική οικονομία να επιβιώνει με την έκτακτη χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΚΤ, η αποτυχία έγκρισης των προτάσεων, θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή για την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Η συμφωνία πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρήματα είναι μια ενδιάμεση συμφωνία για την Ελλάδα, μέχρι να υπογράψει το αναμενόμενο τρίτο πακέτο στήριξης μέσα στο 2015. Ωστόσο, η Ελλάδα επιθυμεί να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ του παρόντος προγράμματος», αναφέρει το άρθρο.

Επιπλέον, σημειώνει πως στις 10 εβδομάδες από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία, η κατάσταση της οικονομίας έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς η κυβέρνησή του παλεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα δάνεια και παράλληλα να είναι σε θέση να αποπληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή που τα αποθεματικά στα κρατικά ταμεία φθίνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Το σημείο αιχμής αποδείχθηκε πως ήταν το δημοσίευμα των Financial Times, τη Δευτέρα, στο οποίο γινόταν λόγος ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος της αθέτησης του χρέους – μια κίνηση που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και επιβολή ελέγχου κεφαλαίων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντάει μέσω του Guardian: «Η κριτική που δεχόμαστε είναι εντελώς άδικη. Τα περισσότερα από αυτά τα δημοσιεύματα προέρχονται από τη γερμανική πλευρά που είναι ο βασικός πάροχος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και από άλλες χώρες που ακολουθούν την ίδια σκληρή γραμμή της λιτότητας».

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος δεν διστάζει να μιλήσει και για την απειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που θα περίμενε κανείς να συμβούν σε μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το ότι υπάρχει αρκετή άδικη κριτική σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει με νόημα πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι πιστωτές δεν συνεχίσουν να επιμένουν πως η νέα κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, αν και υποστήριζε τα προγράμματα διάσωσης, δεν εφάρμοσε. «Και δεν νομίζω ότι θα το κάνουμε αυτό. Αυτή η κυβέρνησης είναι συστημικά φιλοευρωπαϊκή. Δεν είναι φιλοευρωπαϊκή λόγω τακτικής και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η διάλυση του ευρώ θα οδηγήσει σε δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις και σε μια ευθεία επανάληψη της δεκαετίας του 1930 που κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν θα ήθελε».

Facebook Comments