Στη Φρανκφούρτη και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα η προσοχή των αγορών. Ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε πέντε καίρια ζητήματα, από την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις πρώτες φωνές για… tapering στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως σημειώνει το Bloomberg.

 

1. Τίθεται θέμα tapering (σταδιακής μείωσης) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το Μάρτιο εκτενές πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 61,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη της ευρωζωνης (τις τελευταίες 15 ημέρες ανακοινώθηκε άλμα 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή, υψηλό 8ετίας για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μείωση της ανεργίας και υποχώρηση των αποπληθωριστικών πιέσεων) και αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα αποδίδει καρπούς. Τόσο πολύ μάλιστα, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενδέχεται να ερωτηθεί για τις πιθανότητες εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο.

2. Υπάρχουν αρκετοί επιλέξιμοι τίτλοι για να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Η ΕΚΤ έχει επιβάλει κάποιους όρους στα ομόλογα που αγοράζει. Ένας εξ αυτών είναι να μην έχουν απόδοση κατώτερη του καταθετικού επιτοκίου που βρίσκεται στο -0,2%. Ήδη όμως, οι γερμανικοί 4ετείς τίτλοι έχουν απόδοση μικρότερη του -0,2%. Αρνητικές αποδόσεις έχουν ακόμη και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι Ιταλίας και Ισπανίας. Τα 10ετή γερμανικά yield έχουν βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό (0,137%) και φλερτάρουν με το αρνητικό πρόσημο. Όλα αυτά είναι απόρροια του ράλι που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά ομολόγων. Παράλληλα όμως, δυσχεραίνουν τη συνέχιση της εφαρμογής του, ενώ δημιουργούν και άλλους κινδύνους για την ευρωζώνη. Προς το παρόν, ο κ. Ντράγκι καθησυχάζει. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης τίτλων και η ρευστότητα στην αγορά παραμένει άφθονη» δήλωσε στις 26 Μαρτίου.

3. Ποιες οι προβλέψεις για την ευρωζώνη;

Στην τελευταία έκθεση του Μαρτίου, η ΕΚΤ προέβλεψε αύξηση του πληθωρισμού στο 1,7% το 2017, κοντά στο στόχο του 2%. Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Θα επαναλάβει αυτές τις προβλέψεις ή μήπως θα τις αναθεωρήσει;

4. Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Οι πιστωτές της Ελλάδας δηλώνουν ότι αναμένουν εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρήγα την επόμενη εβδομάδα. Ο Klaas Knot, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ προειδοποίησε για κίνδυνο μετάδοσης και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναταραχής στις αγορές. Ο κ. Ντράγκι πιθανότατα θα ερωτηθεί για αυτούς τους κινδύνους, αλλά και για την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεχομένως να επιβεβαιώσει ότι αύξησε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) κατά 800 εκατ. ευρώ στα 74 δισ. και ίσως να δείξει τις προθέσεις του ως προς την επανεξέταση του ορίου του ELA σε μία εβδομάδα.

5. Υπάρχει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;

Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι τονίζει μετ’ επιτάσεως ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζήτησε από την ΕΕ να θεσπίσει έναν κεντρικό όργανο που θα αναλάβει το συντονισμό των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Το πιθανότερο είναι πως κατά τη συνέντευξη Τύπου θα επαναλάβει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη Γηραιά Ήπειρο και μάλιστα τώρα, ώστε να εκμεταλλευθεί η ευρωζώνη τη συγκυρία με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την υποχώρηση του ευρώ, ώστε να μετατρέψει την κυκλική ανάκαμψη σε δομική.

Facebook Comments