Ο Τζακ Λιου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στο Bloomberg και στον δημοσιογράφο Peter Cook μιλάει για τις προσεχείς συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την παγκόσμια ανάπτυξη, το δολάριο, και την Ελλάδα.

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσω τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, αν και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το μήνυμα που έστειλα και στο τηλέφωνο όσες φορές μιλήσαμε. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την τεχνική δουλειά που χρειάζεται για να κάνει μία λίστα των αλλαγών που θα εφαρμοστούν ώστε αν μπορέσει να συνεργαστεί με τους Θεσμούς και να προχωρήσει μπροστά στο μονοπάτι για να βγει από το κύκλο της μίας κρίσης στην άλλη. Έχω στείλει μήνυμα και στις δύο πλευρές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και τους Θεσμούς- όπως ονομάζονται πλέον- ότι καθένας πρέπει να κατεβάσει τους τόνους της ρητορικής του και να καθίσει στο τραπέζι για να δουν ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση».

Το «καρφί» για Βαρουφάκη

«Προφανώς θα ήταν καλύτερο η δουλειά αυτή να είχε γίνει 6 εβδομάδες πριν και δεν υπάρχει χρόνος να σπαταληθεί και η δουλειά που χρειάζεται, πρέπει να γίνει.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κάνεις την εξής διευκρίνιση: ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μιλήσει στην ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, δεν θα υπάρχει καμία διμερής συνάντηση…».

Για ενδεχόμενο Grexit

Ο Τζακ Λιου εξηγεί ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν υπάρξει μία κρίση σαν αυτή του να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη από μόνη της, θα έχει έναν σοβαρό αντίκτυπο στην ίδια την Ελλάδα. Εχω πει ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι όλο το ρίσκο μίας αλλαγής όπως αυτή, μπορεί να είναι εκ των προτέρων προβλέμιψη, και ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ μικρότερο τώρα απ ότι ήταν το 2012 ή νωρίτερα, δε θα ήταν ό,τι καλύτερο για την παγκόσμια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει από μία βαθιά ύφεση, να έχει αυτήν την αβεβαιότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι προς το συμφέρον όλων αυτό το πράγμα να δουλέψει με τρόπο που να μην ερεθίζει, όχι με ρητορικά σχήματα να υπεισέλθουν σε όλες τις λεπτομέρειες- τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, των μεταρρυθμίσεων, τον προγραμματισμό… Και πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο και είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και οι Θεσμοί να δουλέψουν μαζί της και όσο πιο σύντομο γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».

Εντωμεταξύ χθες, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού θα πιέσει τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη να εμπλακεί ενεργά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχος για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης

«Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι μεγάλης σημασίας για τους Έλληνες και τους ευρωπαίους εταίρους τους και τους θεσμούς να εμπλακούν ενεργά και εντατικά σε συζητήσεις μεταξύ τους και να βρουν ένα δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ενόψει της συνάντησης μεταξύ Λιού και Βαρουφάκη την Παρασκευή.

Facebook Comments