Οι τράπεζες “κλείνουν το μάτι” στην τρόικα για τους πλειστηριασμούς
Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό ρίσκο", φέρονται να είπαν μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας
Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό ρίσκο", φέρονται να είπαν μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας
Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές ενέκριναν τη δόσης του 1 δις ευρώ μετά την εκπλήρωση των όρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ΕΑΣ, οι πλειστηριασμοί αποτελούν “μόνιμο αγκάθι” και με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή.
Πηγές, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες, “μιλούν” με “δυο γλώσσες”: μια προς την τρόϊκα και μια προς την κυβέρνηση.
Οι τράπεζες- δεδομένου ότι “γράφουν” σημαντικές επισφάλειες, καθώς τα κόκκινα δάνεια συνολικά προσεγγίζουν τα 70 δις ευρώ- πιέζουν την τρόϊκα να πιέσει με τη σειρά της την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σχεδιάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να υποβαθμίσει το θέμα των πλειστηριασμών εν γένει, αφού, ως γνωστόν, έχουν παγώσει από το 2009.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση γνωρίζει πως ακόμη και αν αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, δεν πρόκειται να “ανοίξει ρουθούνι” και αυτό γιατί όταν εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο, ως τιμή αναφοράς λογίζεται η αντικειμενική αξία.
Με την κρίση να έχει ρίξει τις εμπορικές τιμές στο ναδίρ, η αντικειμενική αξία φαντάζει ως υψηλή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες μέρες, βγήκε προς πώληση ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην ίδια τιμή με ένα μεταχειρισμένο ΙΧ αυτοκίνητο.
Επιπλέον, για να λήξει η διαδικασία του πλειστηριασμού για ένα ακίνητο, θα πρέπει να επαναληφθεί τέσσερις φορές. Επίσης, την τέταρτη φορά, θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση που να ορίζει νέα τιμή, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά, διότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, πληρώνει τους φόρους, με βάση την αντικειμενική αξία.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρον ότι η τρόϊκα συγκλίνει στο να εκπλειστηριαστούν ακίνητα αξίας κοντά στις 180 χιλιάδες ευρώ. Οι τράπεζες, όμως, θέλουν να φύγει το άγχος του τι μέλλει γενέσθαι με τους πλειστηριασμούς, προκειμένου σιγά-σιγά να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα για την κάλυψη των επισφαλών δανείων.
Facebook Comments