Το κλειδί για την αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς, εκτίμησε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

Μιλώντας στην εκπομπή HARDTalk, ο κ. Τρισέ είπε πως δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού να μπει η χώρα στο δράμα της πτώχευσης και του Grexit και δε θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας

«Έχω την πολύ ισχυρή ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύ απλό λόγο ότι θα αποφασίσει ποιο είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας», είπε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. «Αν υπάρξει καλό και αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης και επιστρέψει η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τρόποι επιτυχούς διαπραγμάτευσης του προβλήματος του χρέους… Το ελληνικό πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί (η κυβέρνηση) και να υπογράψει το συντομότερο δυνατό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης».

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι «ουσιαστικά να κλείσει τη γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα», όπως το έθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο διοικητής και το Δ.Σ. της ΕΚΤ, διότι η Ελλάδα δήλωνε και δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως θα αποπληρώσει το χρέος της, ότι θα παρουσιάσει αυτό το αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης. Μπορείς να δανείσεις νέο χρήμα με εγγυήσεις που ο ίδιος ο δανειζόμενος λέει ότι δεν είναι βέβαιος πως είναι καλές;» ήταν η απάντηση του κ. Τρισέ.

Απέρριψε εξάλλου τη θέση ότι η ΕΚΤ έχει παίξει πολιτικό ρόλο με τη στάση της στο θέμα της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τράπεζα εφάρμοσε τους γνωστούς και ξεκάθαρους κανόνες της.

Απέρριψε επίσης ως «πολύ απλοϊκή» τη θέση ότι η Ελλάδα εξωθείται στην έξοδο από το ευρώ από τη Γερμανία, καθώς η σκληρή στάση υπαγορεύεται από το Βερολίνο: «Η Γερμανία δεν είναι μόνη, υπάρχει το Eurogroup, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμφωνούν (με τη στάση που τηρείται)».

Ο κ. Τρισέ εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα η Ελλάδα να «επιστρέψει» στην κοινή λογική, σχολιάζοντας ότι έχει κατά κάποιον τρόπο μια βεβαιότητα επ’ αυτού, ενώ απέφυγε το ερώτημα για το πόσες πιθανότητες δίνει στο Grexit. Όπως είπε, στο αποκορύφωμα της κρίσης η ευρωζώνη διέψευσε όσους προέβλεπαν διάλυσή της. «Το μέλλον θα αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό και την ελληνική δημοκρατία, τα πάντα είναι στα χέρια τους», σημείωσε.

Έκλεισε την αναφορά τους στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος» για τους Ευρωπαίους και τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσουν τη χειρότερη πολιτική. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα αναγκαίο αξιόπιστο πρόγραμμα. Το να πούμε ‘ας οργανώσουμε την έξοδό τους’ θα ήταν ένα τρομερό λάθος», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Facebook Comments