Από το Φεβρουάριο υπήρξε αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, μέχρι το τέλος Απριλίου, που θα «ξεκλείδωνε» ζωτικής σημασίας βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση,γράφει η Barclays σε νέα της έκθεση.

Προς το παρόν, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να διαχειρίζεται τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας, αντλώντας ρευστό από κρατικές οντότητες και καθυστερώντας πληρωμές, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι για πολύ.

Η αυξημένη αυτή αβεβαιότητα έχει μια σειρά επιπτώσεων, καθώς συνεχίζει να οδηγεί σε εκροές καταθέσεων, εγείρει ζήτημα φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, περιορίζει τα φορολογικά έσοδα, δημιουργεί πρόβλημα στις προοπτικές ανάπτυξης του 2015 και αυξάνει τον κίνδυνο «ατυχήματος» σε ότι αφορά την ρευστότητα του υπουργείου ή των τραπεζών.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλότερη σήμερα από ποτέ, σημειώνει η Barclays, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το βασικό σενάριό της παραμένει για την ώρα η μη χρεοκοπία της χώρας.

Αν και η τρέχουσα εξέταση του προγράμματος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών, πρόκειται μόνο για την «πρώτη φάση» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η δεύτερη φάση θα απαιτήσει συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοοικονομικής βοήθειας μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους τουλάχιστον 12-18 μήνες, καθώς με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το β εξάμηνο του 2015 και ίσως και το 2016.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Barclays, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 25-30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το να συμφωνηθεί και εφαρμοστεί ένα τρίτο πακέτο δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου του ιστορικού της χώρας.

Πρώτον, η μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων καθιστά την εφαρμογή επιπλέον δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δύσκολη.

Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη πόλωση μεταξύ των απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις βασικές πολιτικές και αυτών που πιθανότατα θα απαιτήσουν οι θεσμοί.

Τρίτον, υπάρχει όλο και λιγότερη στήριξη από τις χώρες της ευρωζώνης για παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Οποιαδήποτε νέα κεφάλαια εκταμιευτούν προς την Ελλάδα πιθανότατα θα προέλθουν από τον ESM, όπως εκτιμά η Barclays, και θα χρειαστούν την έγκριση αρκετών εθνικών κοινοβουλίων.

Ο κίνδυνος ατυχήματος

Σύμφωνα με την Barclays, ακόμα και αν η Ελλάδα περάσει την τρέχουσα αξιολόγηση, ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στη ρευστότητα παραμένει υψηλός.

Η επιτάχυνση ενός bank run πιθανότατα θα απαιτούσε μια κάποιας μορφής επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων.

Facebook Comments