Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού ύψους €440 εκ. που διαθέτει, ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΤ, που εξέτασε το τελευταίο διήμερο διάφορα ζητήματα, διερευνά εναλλακτικούς τρόπους για ικανοποίηση του αιτήματος του υπουργείου οικονομικών για παραχώρηση €400 εκ. προς την κυβέρνηση.

Το αίτημα του υπουργείου οικονομικών υποβλήθηκε προς την κεντρική τράπεζα πολύ πρόσφατα με επιστολή του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκο Δημητρίαδη.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το πρόγραμμα περιλαμβάνουν αναφορά της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα μπορούσαν να δοθούν €400 εκ. από τα κέρδη της ΚΤ στην κυβέρνηση.

Λόγω του ότι τα κέρδη της ΚΤ δεν φθάνουν τα €400 εκ., είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο πώλησης του χρυσού.

Η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων, κάποια εκ των οποίων τάχθηκαν ξεκάθαρα εναντίον της πώλησης των αποθεμάτων χρυσού της ΚΤ.

Εντός του ΔΣ της ΚΤ επικράτησε η άποψη ότι η απόφαση για διάθεση του χρυσού ανήκει στον διοικητή, κάτι που φαίνεται να στηρίζεται σε σχετική γνωμάτευση που έλαβε η τράπεζα από το νομικό της σύμβουλο προ εξαετίας. Ο διοικητής εξέφρασε σε ανύποπτο χρόνο την αντίθεση του με την πώληση του χρυσού, θέση που τελικά επικράτησε υπό το βάρος των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν.

Η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η ΚΤ δεν έχει την πρόθεση να πωλήσει αποθέματα χρυσού, αναμένει τώρα εναλλακτικές προτάσεις από το ΔΣ της τράπεζας το οποίο συνεχίζει να εξετάζει το θέμα.

Ένα από τα δύο άλλα σενάρια που επεξεργάστηκε το ΔΣ της ΚΤ είναι να προταθεί στην κυβέρνηση να γίνει ανταλλαγή ενεργητικού (asset swap). Οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους στηρίζονται σε δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης, να παραχωρήσει στοιχεία ενεργητικού ύψους €1 δις στην ΚΤ έναντι χρέους.

Το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το ΔΣ της ΚΤ είναι η αύξηση του συγκεκριμένου ποσού ώστε να καλυφθεί το αίτημα της κυβέρνησης.

Το δεύτερο σενάριο προνοεί τη μείωση των προβλέψεων που προτίθεται να κάνει η τράπεζα για την παραχώρηση ELA, έτσι ώστε τα κέρδη για το 2013 να είναι αυξημένα.

Το 2012 είχε προ προβλέψεων κέρδη κοντά στα €300 εκ. τα οποία μειώθηκαν στα €112 εκ. λόγω των προβλέψεων €185 εκ. που έγιναν έναντι αυξημένων κινδύνων.
 

Facebook Comments