P. Krugman: “Αν σας πούνε να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε “
Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν
Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν
Την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν , μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, στο Μέγαρο Μουσικής. Όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του, «πρέπει να υπάρξει χώρος για μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης».
Αφού περιέγραψε ορισμένες αδυναμίες και ατέλειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αναφέροντας ότι παλαιότερα ήταν μεταξύ των σκεπτικιστών αναφορικά με την ιδέα του ευρώ, υποστήριξε ότι χρειάζεται να προχωρήσει η δημοσιονομική ολοκλήρωση μεταξύ των κρατών-μελών του ενιαίου νομίσματος.
Ωστόσο τόνισε, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης, τότε το 2009 θα είχε βιώσει ό,τι η Αργεντινή το 2001. Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αντιστραφεί η λιτότητα που έχει εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται να μην συνεχιστεί.
Όπως είπε, όλοι χρειάζονται διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένας «φετιχισμός» αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες φορές ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ως μανδύας για περισσότερη λιτότητα. Τόνισε δε ότι το κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να μην ζητηθεί από την Ελλάδα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αν ο στόχος διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερο θα είναι διαχειρίσιμος. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος επισήμανε ακόμη ότι ένα Grexit θα ήταν κόλαση και εξαιρετικά διασπαστικό όχι μόνο για την χώρα αλλά και εκτός των συνόρων της, συμπληρώνοντας ότι παρότι οι κίνδυνοι για μετάδοση είναι μικρότεροι από το 2012 είναι υπαρκτοί.
Αναφέρθηκε και στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ , τονίζοντας ότι δεν είναι εχθροί της Ελλάδας. «Πιθανώς να μην είναι σύμμαχοί της αλλά σίγουρα δεν είναι εχθροί», υποστήριξε.
Ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», ο νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε ότι η χώρα «θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία».
«Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία» παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «κόλαση».
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Πολ Κρούγκμαν τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο «bank run», ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.
Τόνισε, ωστόσο, συμβουλεύοντας και πάλι την ελληνική κυβέρνηση: «Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε». «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι» συμπλήρωσε με νόημα.
Ακόμη, σχολίασε: «Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας… Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση… Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση».
Facebook Comments