Oι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και της Ελλάδας μπαίνουν αυτή την εβδομάδα στη διαδικασία νέων εξαντλητικών συνομιλιών, εν μέσω ανησυχιών ότι ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει.

 

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς, όπως ανέφερε το Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να υπάρξει συμφωνία στη Ρίγα, στο προσεχές Eurogroup, και έτσι να ξεκλειδώσει μέρος της τελευταίας δόσης που μέχρι τώρα έχει παραμείνει ανενεργή.

Ο Guardian, όμως, κάνοντας ένα ρεπορτάζ σε διεθνείς επενδυτές και οίκους, καταλήγει πως στις αγορές εντείνεται το κλίμα δυσπιστίας ως προς τι μπορεί να περιμένει κανείς στη Λετονία.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παράγοντες των διεθνών αγορών έχουν διαγράψει κάθε πιθανότητα προσέγγισης μέχρι τα τέλη Απριλίου και περιμένουν να συμβεί κάτι θετικό στις αρχές του επόμενοι μήνα. «Η Ελλάδα έχει αποτύχει μέχρι τώρα να παρουσιάσει ένα επαρκές πακέτο μεταρρυθμίσεων προς τους πιστωτές της», σημειώνει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της UBS, Ρέινχαρντ Κλούσε, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει, δεν διαβλέπουμε εκείνες τις ενδείξεις ότι στη Ρίγα θα συμβεί κάποια επανάσταση. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, ανεβαίνει ο κίνδυνος για την ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από χρήματα, να μην αποφύγει τη χρεοκοπία και αυτό να οδηγήσει, ίσως, σε ένα Grexit.

Από την πλευρά του, ο Γκάμπριελ Στέρν της Oxford Economics, σημειώνει πως «το θέμα είναι τι χρήματα μπορεί να βρει η κυβέρνηση στον πάτο του βαρελιού για να εξορκίσει τη στάση πληρωμών».

Ο Guardian αναφέρει πως την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΝΤ, υπήρξε μια περίεργη στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Αθήνα θα πρέπει να εξορθολογιστούν.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Γερμανία, μέσω του του Σόιμπλε, διατήρησε τη σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης.

Για τους περισσότερους οικονομολόγους, ακόμη και αν η Ελλάδα λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης, θα κερδίσει χρόνο αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της.

Ο Αλαστάιρ Γουίντερ, της μεσιτικής εταιρείας Daniel Stewart, θυμίζει πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές προς την ΕΚΤ. «Εντός και εκτός Ελλάδας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ως έχει και αυτή είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το χάος στην Ελλάδα, καθώς και η διχόνοια και η σύγχυση, εντός της Ευρωζώνης, κατά τους προσεχείς μήνες».Ο φόβος που κυριαρχεί στις αγορές αντανακλάται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Την στιγμή που τα κρατικά ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης κινούνται με «ασφάλεια», τα ελληνικά κάνουν νέα αρνητικά ρεκόρ.

Οι οικονομολόγοι της Daiwa Capital Markets αναμένουν και αυτή την εβδομάδα δύσκολες συνεδριάσεις για τα ελληνικά ομόλογα – ειδικά όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως καταλήγει η εφημερίδα, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αν μια ελληνική έξοδος θα οδηγούσε σε σταδιακή διάλυση της Ευρωζώνης, με τον Μάριο Ντράγκι να προσπαθεί να κατευνάσει αυτούς του φόβους, καθώς τόνισε πως υπάρχουν αρκετά «μαξιλάρια» στην ΕΕ πλέον που θα απορροφήσουν την όποια μετάδοση στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως σε αυτή την περίπτωση άπαντες θα εισέλθουν σε «αχαρτογράφητα νερά».

Facebook Comments