WSJ: Ελλάδα και πιστωτές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία
Ελλάδα και πιστωτές δεν βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ελλάδα και πιστωτές δεν βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ελλάδα και πιστωτές δεν βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας που υπογράφεται από τον αρθρογράφο Σάιμον Νίξον αναφέρει πως είναι ακόμα πιθανό ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αν και αυτό δεν είναι πλέον το βασικό σενάριο για πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής που φοβούνται ότι η κατάσταση θα πάει πολύ, χειρότερα προτού βελτιωθεί.
Όπως σημειώνεται, κανείς δεν αναμένει τώρα μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο Eurogroup της Ρίγα που αρχικά είχε οριστεί ως καταληκτική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και πλέον η καταληκτική προθεσμία μετατίθεται για τις 11 Μαΐου.
Ωστόσο, όπως διαμηνύουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίο συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, δύσκολα να έχει συμφωνηθεί το οτιδήποτε μέχρι ακόμα και τότε.
Κατά την Wall Street Journal οι δύο πλευρές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία σχεδόν πριν από τρεις μήνες. «Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Ο Νίξον σημειώνει πως σύμφωνα με τους δανειστές εάν προστεθούν όλες οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε έλλειμμα 10-15%, ενώ το χρέος υψώνεται πολύ πάνω από το όριο του 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται για το 2022.
Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, η Αθήνα δεν θα πάρει χρήματα από τους δανειστές της, εκτός αν μπορεί να φτάσει σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι σε μια βιώσιμη πορεία και ότι έχει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης. «Η ευρωζώνη δεν θα καταβάλει ίδια κεφάλαια διάσωσης χωρίς μια συμφωνία που να φέρει την σφραγίδα έγκρισης του ΔΝΤ», επισημαίνει ο Νίξον.
Ισως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει η WSJ θα κάνει ένα βήμα πίσω πριν από το χείλος του γκρεμού και να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας έτσι μια συμφωνία.
Όμως πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αυτό θεωρούν ως βασικό σενάριο.
Ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των τραπεζικών καταθέσεων.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών η ΕΚΤ θα παγώσει το ELA και οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε capital controls.
Επίσης η Ελλάδα αντί να κηρύξει στάση πληρωμών και στο εσωτερικό ίσως να εκδώσει υποσχετικές IOUs για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι καταθέτες των τραπεζών μπορούν να ξεκινήσουν την απόσυρση των ευρώ τους από τους λογαριασμούς τους.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακοπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, σε αυτήν την κατάσταση βάλτου.
Επικαλούνται την κατάσταση στην Κύπρος μετά την χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2013 ως προηγούμενο, όπου οι τράπεζες ήταν κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες και ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν.
Μετά την χρεοκοπία θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ελλάδα νέες εκλογές ή ενδεχομένως, ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, υποχρεώνοντας τα πολιτικά κόμμα σε ευρύτερη συνεργασία ώστε να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο τους. Σε αντίθεση με την Κύπρο η περίπτωση της Ελλάδος είναι διαφορετική.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας τους στο εγγύς μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η απώλεια της ρευστότητας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όσο και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αυξάνοντας περαιτέρω την ανάγκη για νέα κεφάλαια σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει στο μέλλον.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κατάσταση μετά την χρεοκοπία μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις τώρα υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι στο πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις ενός Grexit. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει το σοκ εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ σε σχέση με το παρελθόν.
Αν μη τι άλλο, χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο θα ενταχθεί και η Κύπρος.
Χώρες ευαίσθητες σε ταραχές όπως η Πορτογαλία διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα και θα μπορούσε να αντέξει το σοκ μια; Ελληνικής χρεοκοπίας.
Ακόμα κι έτσι, κάποια μόλυνση είναι αναπόφευκτη, αν μη τι άλλο καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θεωρήσουν ότι αποδομείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην ΕΚΤ πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί γρήγορα να δημιουργήσουν Κοινό Ταμείο για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών καθώς να υπάρξει και συμφωνία για πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται με δανεισμό της ευρωζώνης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Facebook Comments