Θα προχωρήσει σήμερα στη μείωση του προγράμματος αγορά assets η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ή θα περιμένει για περαιτέρω ενδείξεις από το “ok” της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Πέντε επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν και απαντούν.

Το βασικό σενάριο της BofA παραμένει πως η Fed θα αρχίσει τη μείωση του προγράμματος τόνωσης στο α τρίμηνο του επόμενου έτους , αν και οι πιθανότητες να ανακοινωθεί αυτό σήμερα, έχουν αυξηθεί. Επίσης αναμένει πως η Fed θα ενισχύσει το forward guidance κατά τη διάρκεια του 2014 , αλλά περιμένει να υπάρξουν πρόσθετες ποιοτικές βελτιώσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η Citi δίνει 50% πιθανότητα για ανακοίνωση του tapering σήμερα από την Fed, ενώ προσθέτει πως είναι πολύ πιθανό η μείωση του ρυθμού αγορών assets να ξεκινήσει είτε τον επόμενο μήνα ή μετά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και συνεχίζει να αναμένει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τελειώσει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους .

Το βασικό σενάριο για την Barclays είναι πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή από την Fed σήμερα. Όμως, δεν αποκλείει η ομοσπονδιακή τράπεζα να κάνει την έκπληξη. Η απογοήτευση της αγοράς σε περίπτωση που δεν ανακοινωθεί το tapering θα είναι πιθανόν συγκρατημένη, δεδομένου ότι μόνο το ένα τρίτο των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν να ανακοινωθεί σήμερα .

Commerzbank : Λόγω των πρόσφατων ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση και την συμφωνία για τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο, υπάρχει πλέον αυξημένος κίνδυνος ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων ( QE3 ) κατά τη συνεδρίαση της που ολοκληρώνεται σήμερα. Παρ όλα αυτά, η Fed είναι πιο πιθανό να περιμένει λίγο ακόμα πριν προχωρήσει σε αυτό το βήμα , καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον στόχο . Σε αυτή την περίπτωση η Fed είναι πιθανό να τονίσει ακόμη περισσότερο την υπόσχεση της για μηδενικά επιτόκια.

Credit Agricole: H Fed θα θελήσει να αξιολογήσει πρώτα τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και την οικονομία το δ τρίμηνο πριν προχωρήσει σε αλλαγή της τρέχουσας πολιτικής της και θα έχει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με αυτά, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Έτσι, το πιο πιθανό είναι πως η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με μείωση ύψους 10 δισ. δολαρίων (σε κρατικά ομόλογα και τίτλους MBS).

Facebook Comments