Κλείσιμο κάτω από τις 1.150 μονάδες για τον γενικό δείκτη και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την αγορά να μη «θέλει» να κινηθεί χαμηλότερα. Με οριακά αρνητική μεταβολή 0,04%, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.146,26 μονάδες και με συναλλαγές στα 77 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τις 1.140 μονάδες υπάρχουν τεχνικές… ελπίδες, σύμφωνα με τους αναλυτές, για κίνηση της αγοράς βραχυπρόθεσμα προς τις 1.200 μονάδες, ή προς τα προηγούμενα υψηλά έτους, τις 1.228 μονάδες. Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και σύμφωνα με τους χρηματιστές, παρά τις αντιρρήσεις τραπεζιτών και τρόικα, έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και το απαραίτητο ένστικτο, προκειμένου να κρατηθεί στην  εξουσία, να μην καταρρεύσει και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Σημειωτέον, ότι οι ξένοι αναλυτές που βλέπουν ότι ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα μας, ένιωσαν αισιοδοξία χθες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την καταβολή της δόσης του 1 δις. ευρώ, που εκκρεμούσε από το περασμένο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την αγορά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θορύβησαν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις πιστώτριες Ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλαδα.

Το αποτέλεσμα ήταν η καταβολή της δόσης του 1 δις. ευρώ και η υποβολή του νέου καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς με προστασία της πρώτης κατοικίας ως τις 200 χιλιάδες ευρώ, με την τρόικα να δίνει το «πράσινο φως», έστω και συγκαταβατικά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την αγορά, και όσο πλησιάζουν οι εκλογές ή αιωρείται στην ατμόσφαιρα το σενάριο περί τριπλής κάλπης τον ερχόμενο Μάιο, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών εκλογών, θα έρθει η πολιτική συμφωνία για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, προκειμένου να ηρεμίσουν οι αγορές και η χώρα να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο μετά την κρίση.

Ήδη τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση από το Ελληνικό roadshow στη Νέα Υόρκη είναι ενθαρρυντικά και, όπως όλα δείχνουν, μεθοδεύεται τόσο η έξοδος της χώρας στις αγορές, όσο και η άμεση επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, με εξάσκηση των warrants και premium στις τιμές των τραπεζικών χαρτιών.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, άμεση προτεραιότητα του δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η ανοδική επιβεβαιωμένη επανάκτηση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 1164 μονάδες, καθώς η παρατεταμένη παραμονή του κάτω από αυτόν ενισχύει το στρατόπεδο των “Bears” και εν συνέχεια το σενάριο καθοδικής αναμέτρησης με το διαγραμματικό όριο των 1095 μονάδων.

Πάντως αυτό που διαφαίνεται από τις επιμέρους τεχνικές αναλύσεις αρκετών δεικτοβαρών τίτλων είναι η αυξανόμενη διάθεσή τους για συνέχεια στην ανοδική τους πορεία κυρίως μετά και το υγιές pullback των τελευταίων συνεδριάσεων, όπως για παράδειγμα του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ με τις τραπεζικές μετοχές όμως να παίζουν προς το παρόν το ρόλο του αντίβαρου στην όλη προσπάθεια ανάκτησης των 1200 μονάδων.

Βραχυχρόνιο «φρένο» στη καθοδική του πορεία φαίνεται να έχει πατήσει διαγραμματικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κρατώντας έτσι μια πολύ εύθραυστη απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη στήριξης των 375 με 365 μονάδων.

Διακράτηση της εν λόγω ζώνης είναι πολύ πιθανό να βάλει τις βάσεις για μια γρήγορη ανοδική ανάταση προς τις 388 με 392 μονάδες φλερτάροντας έτσι εκ νέου με τον τμημένο καθοδικά απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 386 μονάδες. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης εισέλθει καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών κάτω από το μέσο της ζώνης στήριξης (370 μονάδες) τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια επικίνδυνη πτωτική εκτόνωση προς τις 355 μονάδες προκαλώντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Facebook Comments