Την εκτίμηση ότι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα φθάσει το 6-6,5% το 2014 εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά» του Σίγμα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά, αν και η ύφεση δεν θα είναι όσο μεγάλη όσο αυτή του 2013.

Οι πιστωτές της Κύπρου εκτιμούν ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος το 7,7% και ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα υποχωρήσει κοντά στο 4,8% το 2014. Τις εκτιμήσεις των πιστωτών υιοθετεί το οικονομικό δελτίο της ΚΤ, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες.

«Αναμένουμε ότι θα είναι γύρω στο 6-6,5% το 2014», είπε ψες ο κ. Δημητριάδης στην εκπομπή.

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία όπως επίσης και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως, έχουμε βάλει τις βάσεις φέτος, το 2013, για σταδιακή ανάκαμψη και επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που αναμένουμε να γίνει από το 2015 και μετά», είπε.

«Έχουν γίνει πάρα πολλά και ίσως τα περισσότερα σε σχέση με το τι θα γίνει στο μέλλον, για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε υγιείς βάσεις και ήδη έχουμε αρκετές θετικές ενδείξεις», συνέχισε.

«Θα αρχίσουμε από το 2014 και μετά να βλέπουμε τουλάχιστον την προοπτική καλύτερων ημερών. Και αυτό είδαμε τον τελευταίο καιρό. Άρχισε να ανεβαίνει ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών. Υπάρχει ελπίδα και ο καταναλωτής θα διαπιστώσει ότι από το 2015 θα βελτιώνονται τα πράγματα», τόνισε.

Στη συνέντευξη ο κ. Δημητριάδης είπε μεταξύ άλλων ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο από τις 4 Μαρτίου – αμέσως μετά που συζητήθηκε στην ΕΚΤ – για το ενδεχόμενο εφαρμογής bail-in στην Κύπρο.

Η ενημέρωση, είπε, ήταν προφορική και παρουσία ανώτερου διευθυντή της ΚΤ.

Ο διοικητής είπε ότι δεν εφικτό να κλείσει η Λαϊκή και να μην παραχωρηθεί ELA γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον τραπεζικό τομέα.

«Να κλείσει κάποιος μια τράπεζα ακούγεται εύκολο, δεν είναι όμως», είπε.

«Καλείται το κράτος να καλύψει τους ασφαλισμένους καταθέτες. Οι ασφαλισμένοι καταθέτες τότε της Λαϊκής ήταν περίπου €7 δις», ανέφερε.

«Θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία του κράτους με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται.

Επίσης, θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα. Από τη στιγμή που πέφτει μια συστημική τράπεζα, καταρρέει όλο το σύστημα, διότι αυτοί που έχουν καταθέσεις επηρεάζουν την οικονομία και η οικονομία επηρεάζει τις άλλες τράπεζες, και θα έπεφταν όπως το ντόμινο», τόνισε.

Facebook Comments