Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων κυριολεκτικά στριμώχνεται στα γραφεία των τραπεζών προσπαθώντας να εξασφαλίσει ρευστότητα ή να πάρει κάποιες δανειακές ανάσες για να παραμείνουν ζωντανές, αντιμετωπίζοντας μάλιστα και τη σφιχτή έως αρνητική πολιτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, φαίνεται ότι κάποιοι όμιλοι τυγχάνουν διαφορετικής, διακριτικής αντιμετώπισης.

Και σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για παροχή δανείων, επί της ουσίας για αναχρηματοδότηση δανεισμού, στην πλειονότητά του βραχυπρόθεσμου, μέσω της σύναψης μακροπρόθεσμων κοινοπρακτικών ομολογιακών. Δεν πέρασε, δε, απαρατήρητο ότι μόλις προ ημερών ο όμιλος Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι αναχρηματοδότησε δάνεια συνολικά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα, δε, 397,5 εκατ. ευρώ!

Τα 227,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην Ελλάκτωρ και τα 170 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Αμφότερα έχουν διάρκεια έως την 5/1/2023, το δε πρώτο εδόθη υπό την εγγύηση της θυγατρικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Στα κοινοπρακτικά συμμετείχαν σχεδόν όλες οι τράπεζες. Σε αυτό της Ελλάκτωρ συμμετείχαν οι ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, στης δε θυγατρικής οι ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Και στα δύο δάνεια εκπρόσωπος των ομολογιούχων ετέθη η ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ.

Βέβαια, δεν είναι μεμπτό να αναχρηματοδοτούν οι τράπεζες τον δανεισμό ενός ομίλου, που παρεμπιπτόντως στο 9μηνο είχε συνολικές υποχρεώσεις 3,1 δισ. ευρώ, μακροπρόθεσμο δανεισμό 1,23 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο 532 εκατ. ευρώ. Μέρος της δουλειάς τους είναι, ιδίως τέτοιες εποχές. Ωστόσο, είναι ένα θέμα όταν τηρούν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Γιατί συνήθως είναι φειδωλές ή γυρνούν την πλάτη στους πολλούς και γαλαντόμες στους λίγους, στους εκλεκτούς.

Για να ανοίξουν όμως οι πόρτες για την Ελλάκτωρ, βλέπετε, είχαν προηγηθεί διάφορες εξελίξεις. Οι κοινοπραξίες στις οποίες ανήκει ο όμιλος στα μεγάλα έργα πήραν του κόσμου τα δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, δάνεια από τράπεζες και ΕΤΕπ, διόδια και ρήτρες. Ενώ οι μεγάλοι του χώρου, αφού αφάνισαν τον ανταγωνισμό με τις περίεργες μεθοδεύσεις στους διαγωνισμούς, πλέον σαρώνουν τα πάντα. Και με αυτόν τον τρόπο κρατούν ανοιχτές τις πόρτες και τις κάνουλες των τραπεζών…

Facebook Comments