Στο ράλι που έχουν καταγράψει την τελευταία χρονιά τα χρηματιστήρια των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Με τίτλο «P.I.G.S can fly», ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Άλεξ Χοκς, σχολιάζει ότι προς έκπληξη πολλών, τις μεγαλύτερες επιτυχίες στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης κατέγραψαν οι σκληρά δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες, με την Ιρλανδία και την Ελλάδα να καταγράφουν – από τα τέλη του 2012 – τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των μετοχών τους.

Τα κέρδη που σημειώθηκαν, ξεπερνώντας ακόμη και την αξιοσημείωτη αύξηση του 12% που εμφάνισε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ^FTSE+0,40% αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα, παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Συγκεκριμένα, για το ιρλανδικό χρηματιστήριο η αύξηση αυτή των μετοχών καταγράφεται στο 32% από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο κατά 24% την ίδια περίοδο.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, και οι δύο χώρες ξεπερνούν με μεγάλη άνεση τον δείκτη FTSE, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι δείκτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός DAX υπολείπονται αυτών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

«Έναν χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General Lars Kreckel, συμπληρώνοντας: «Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις «μη- αγαπητές» χώρες της Ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση».

Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς μνημονίου. Σήμερα, η άνοδος αυτή που παρατηρείται στους δείκτες των χρηματιστηρίων τους, ακολουθεί τις αντίστοιχες βελτιώσεις των οικονομικών τους προοπτικών, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, παρόλα αυτά υπάρχουν αισθητά σημάδια εξόδου από αυτήν», αναφέρει οικονομολόγος του HIS Global Insight, επισημαίνοντας «και στις δύο αυτές χώρες η ανταγωνιστικότητα βοηθήθηκε από το γεγονός της μείωσης των μισθών. Η ιρλανδική ανάκαμψη καθοδηγήθηκε από τις εξαγωγές, με το ζήτημα τώρα να είναι η εγχώρια ζήτηση. Ενώ στην Ελλάδα, η λιτότητα αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης».

Facebook Comments