Σε ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στο Χ.Α. στοχεύουν το 2014, Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Οι παραδοσιακοί επενδυτές και τα γνωστά διεθνή επενδυτικά σπίτια δίνουν τη θέση τους σε επενδυτές που διαχειρίζονται σύνθετα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν ομόλογα, μετοχές, ισοτιμίες νομισμάτων μέχρι εμπορεύματα.

Τα νέου τύπου hedge funds διαχειρίζονται κατά μέσο όρο κεφάλαια 10 με 15 δισ. ευρώ και το πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα στις επενδυτικές τους επιλογές μόλις αντιληφθούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις αλλοιώνουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις.
 

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως το μεγαλύτερο στοίχημα στην Ευρωζώνη για το 2014. Τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το θετικό είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, αφού έχουν «χτίσει» τις φίρμες τους τα τελευταία 30 χρόνια. Εισηγμένες, δεν αποκλείεται  να αλλάξουν ιδιοκτησία την επόμενη διετία και να περάσουν σε διεθνείς ομίλους που προσφέρουν ρευστότητα και ασφάλεια επενδύσεων.
 

Περίοπτη θέση στη λίστα των ξένων επενδυτικών σχημάτων καταλαμβάνουν οι μετοχές που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν το 2014 και πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ).
 

Η δεύτερη κατηγορία των μετοχών στις οποίες δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή τα hedge funds είναι αυτές των καθαρά εξαγωγικών εισηγμένων, που έχουν ελάχιστο ποσοστό εξαγωγών 35% με 40% επί του συνολικού τζίρου. Στις συναντήσεις που έχουν πυκνώσει από τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν στους βασικούς μετόχους κατ’ αρχάς σημαντικές ενέσεις ρευστότητας μέσω της αγοράς ποσοστού μετοχών και επίσης την παροχή βοήθειας για ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από συνεργασίες με διεθνείς εξαγωγικούς ομίλους.
 

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ξένοι κωδικοί διοχέτευσαν 926,29 εκατ. ευρώ στη ρευστότητα του Χ.Α., επίδοση που είχε να δει η αγορά τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2009 (744,37 εκατ. ευρώ οι αγορές μετοχών) και τον Σεπτέμβριο του 2009 (722,08 εκατ. ευρώ).
Τον Νοέμβριο, με την εκτόξευση των συναλλαγών στα 150 – 200 εκατ. ευρώ, λόγω του MSCI, υπολογίζεται ότι τα ξένα κεφάλαια με κωδικούς από τις ΗΠΑ, το Λουξεμβούργου, την Αγγλία και την Ελβετία και τις Μαλδίβες έχουν προσφέρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές.


Η Ελλάδα στις αγορές
To στοίχημα για την οικονομία και την αγορά δεν είναι άλλο από  το χρόνο εξόδου της χώρας στις αγορές. Κι ενώ αυτό μπορεί να γίνει δοκιμαστικά, κάτον υπουργό Οικονομικών κ.  Ι. Στουρνάρα, οι θεσμικοί υποστηρίζουν  ότι το ζήτημα είναι να γίνει η αρχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντα δεν κρύβει την αισιοδοξία του λέγοντας ότι, «οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας θα μας δικαιώσουν». Και προσθέτει λέγοντας ότι , «από τη στιγμή που η χώρα θα βγει στις αγορές θα αλλάξει άρδην και το κλίμα. Κι αν αυτό γίνει με επιτόκιο χαμηλότερο του 6,5%, το μήνυμα που θα αποσταλεί στο εξωτερικό και στους δανειστές είναι ότι ότι προσπάθεια της χώρας μας εδώ και έξι χρόνια εστέφθη από επιτυχία». 
 

Ανατροπή
Στο τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε μια ανατροπή, ίσως όχι σε καθολικό βαθμό, αλλά πάντως σε μεγαλύτερη έκταση από τις συνηθισμένες επιμέρους βελτιώσεις δείχνοντας ότι οι ισολογισμοί αρχίζουν να γίνονται όσο ανθεκτικοί χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο εγχώριο περιβάλλον. Οι εισηγμένες επιπλέον αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση σε ρευστότητα είτε με ακριβά κουπόνια ομολόγων είτε με πώληση μετοχών σε χαμηλές τιμές. Κάπως έπρεπε να γίνει η αρχή και αυτό που μετράει από εδώ και πέρα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας αυτών των κεφαλαίων ή η σταδιακή αντικατάσταση τους με φθηνότερο χρήμα.
 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι στο δ’ τρίμηνο υπάρχουν κάποιες πρώτες θετικές αναγνώσεις που έρχονται από τις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις των εταιριών. Τα επιτοκιακά περιθώρια πέφτουν, οι κατασκευαστικές εταιρίες θα ξεκινήσουν τα έργα παραχωρήσεων και αυτοκινητοδρόμων ίσως και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κατανάλωση σε καύσιμα κίνησης έχει σταθεροποιηθεί ενώ η αγορά πετρελαίου θέρμανσης έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζήτησης, στο λιανικό εμπόριο οι δύο επιπλέον Κυριακές θα αφήσουν μεγαλύτερο τζίρο, ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και άλλες κινήσεις μείωσης κόστους μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, οι συνέργιες στις τράπεζες από την λειτουργική ολοκλήρωση των συγχωνευμένων ομίλων ενώ ο τουρισμός έχει δυναμική που μπορεί να δώσει ένα νωρίτερο ξεκίνημα αφίξεων στην επόμενη χρονιά.
 

Αν σε αυτές τις θετικές παραμέτρους μπει και η συνθήκη της επιτυχούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων για το 2014 τότε η ανάκαμψη στα εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα ξεφεύγοντας από τις έως τώρα χαμηλές εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί για την ερχόμενη χρονιά. Αγκάθι παραμένει η ανεργία και το πολιτικό ρίσκο το οποίο θα παραμείνει ψηλά το 2014 λόγω της διπλής προσφυγής στις κάλπες σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Ως εκ τούτου αισθανόμαστε πιο άνετοι στο να δούμε περισσότερες επιλογές εταιριών δίνοντας περισσότερο χρόνο αφού για κάποιες εταιρίες το 2013 παραμένει μεταβατικό σε επίπεδο ισολογισμού. Άρα τα απτά δείγματα γραφής μπορεί να φανούν τον Μάιο του 2014 όπου θα δημοσιευθεί το α’ τρίμηνο αφού στο δ’ τρίμηνο είναι πιθανό να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη άνεση η προσαρμογή αξιών σε αγοραίες αξίες (ακίνητα, θυγατρικές, συμμετοχές, χρεόγραφα, χαρτοφυλάκια κλπ).

Από τον τραπεζικό κλάδο η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πιο μοχλευμένη περίπτωση έκθεσης στην ελληνική αγορά ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει πολλές αξίες κρυμμένες στο ισολογισμό της που θα φανούν μόνο κάτω από προϋποθέσεις συναλλαγής. Η ΔΕΗ είναι μια περίπτωση συνδυασμού αποκρατικοποίησης-αναδιάρθρωσης ένα στοίχημα με πολλά «αν» αλλά και εξαιρετικά περιθώρια απόδοσης. Ο ΟΤΕ όχι μόνο κατόρθωσε να βρει την ρευστότητα για να στηρίξει τον δανεισμό του αλλά εξακολουθεί να έχει άνετα λειτουργικά περιθώρια κέρδους που του δίνουν την δυνατότητα να μειώνει συνεχώς το κόστος του μέσω εκτεταμένων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Ο ΟΠΑΠ είναι ακριβός στα παρόντα επίπεδα αλλά με τα εκτιμώμενα κέρδη σε δύο χρόνια η αποτίμηση του είναι λογική και υποσχόμενη καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται όχι έχει ανεβάσει στροφές στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου. 

Facebook Comments