Σε ένα εύρος διακύμανσης δέκα μονάδων κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με μεταξύ 1.165 – 1.175 μονάδων, δίδοντας τη δυνατότητα για ρευστοποιήσεις σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις, προκειμένου οι επενδυτές να μην «φορτωθούν» με το φόρο υπεραξίας του 15%.

Ο τζίρος ξεπερνάει τα 81 εκατ. ευρώ και οι παίκτες εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά είναι οι ξένοι, οι οποίοι δεν υπόκεινται στην βαριά φορολόγηση που υπόκεινται οι Έλληνες επενδυτές.

Οι προοπτικές για το 2014 είναι ελπιδοφόρες, ειδικά σε ότι αφορά στο σκέλος της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους προβλέπουν μεγάλη κινητικότητα από πλευράς εισηγμένων. Η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας είναι αυτή που τις φέρνει σε επαφές με ξένα funds, είτε για να μπουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είτε για να τις δανείσουν, είτε για να ελαφρύνουν τα δάνειά τους, αγοράζοντάς τα από τράπεζες. Αν και τα επιτόκια παραμένουν σημαντικά αυξημένα, πάνω από 7% κατά μέσο όρο, οι εισηγμένες άντλησαν κατά 2013 περισσότερα από 6 δις. ευρώ από τις αγορές.

Τα νέα σενάρια για Grexit εντός του 2014, μάλλον πέφτουν στο κενό,  υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αφού μία εβδομάδα πριν κυκλοφόρησαν δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, «αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν όλες οι χώρες»…

Προσπάθεια βελτίωσης αποτιμήσεων στο παρά πέντε της χρονιάς, έχουμε από τον Τιτάνα, που ενισχύεται πάνω από 2%, Coca Cola 1,39%, ΕΛΠΕ 1,32%. Κάποιες εντολές αγορών βγαίνουν στη ΔΕΗ, που ενισχύεται, στα 10,83 ευρώ, Motor Oil στα 8,23 ευρώ, Jumbo στα 11,99. Απώλειες για την Εθνική, στα 3,94 ευρώ και την Alpha, στα 0,6310 ευρώ.

Facebook Comments