X.A.: Ελπίδα από τα deals και τις κινήσεις ρευστότητας των εισηγμένων
X.A.: Ελπίδα από τα deals και τις κινήσεις ρευστότητας των εισηγμένων
X.A.: Ελπίδα από τα deals και τις κινήσεις ρευστότητας των εισηγμένων
Ο γενικός δείκτης μετά το ανοδικό διάλειμμα της περασμένης Παρασκευής, γύρισε στο αρνητικό πρόσημο, με πτωτικό τέμπο, πιέζοντας την αγορά στο κλείσιμο κάτω από τις 1.160 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.158,03 και με απώλειες 0,62%.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 138 εκατ. ευρώ, με μεγάλο αριθμό πακέτων και προσυμφωνημένων συναλλαγών, αλλά και μεγάλο όγκο στα warrants. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της θέσης που έχει η Emirates στη Forthnet κατά 2,75%, με τη συμμετοχή κοντά στο 44%, που σημαίνει ότι αναμένεται μετοχική κόντρα με την Wind και τον επιχειρηματία κ. Π. Γερμανό. Περίπου 150 χιλιάδες τεμάχια ή το 1,5% άλλαξε χέρια και στην MLS, που, επίσης, πέρασε σε εταιρεία που προέρχεται από τον Περσικό Κόλπο και συγκεκριμένα από το Κατάρ.
Οι προοπτικές για το 2014 είναι ελπιδοφόρες, ειδικά σε ότι αφορά στο σκέλος της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους προβλέπουν μεγάλη κινητικότητα από πλευράς εισηγμένων. Η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας είναι αυτή που τις φέρνει σε επαφές με ξένα funds, είτε για να μπουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, είτε για να τις δανείσουν, είτε για να ελαφρύνουν τα δάνειά τους, αγοράζοντάς τα από τράπεζες. Αν και τα επιτόκια παραμένουν σημαντικά αυξημένα, πάνω από 7% κατά μέσο όρο, οι εισηγμένες άντλησαν κατά 2013 περισσότερα από 6 δις. ευρώ από τις αγορές.
Τα νέα σενάρια για Grexit εντός του 2014, μάλλον πέφτουν στο κενό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αφού μία εβδομάδα πριν κυκλοφόρησαν δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, «αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν όλες οι χώρες»…
Στα της αγοράς, απώλειες πάνω από 3% για την Ελλάκτωρ και άνω του 2% για την MIG, την Εθνική, την ΕΧΑΕ, την Alpha και τον Μυτιληναίο. Μικρά τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στα 9,59 και 9,80 ευρώ αντίστοιχα.
Facebook Comments