Το 2013 ήταν μια χρονιά με διακυμάνσεις για το USD. Η μεταβλητότητα στο δολάριο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πολιτική που άσκησε η FED η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα πυροδότησε ισχυρά ράλι σε κάποια ζεύγη του δολαρίου, ενώ έδωσε το έναυσμα και για σημαντικές διορθώσεις σε κάποια άλλα.

Με το νέο έτος και την εφαρμογή του “taper” που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από τη κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δούμε σημαντική υποχώρηση για τα χρηματιστήρια και ανοδικά ράλι για το USD.

Επιχειρώντας μια ανασκόπηση της χρονιάς θα λέγαμε ότι το USD είχε καλές επιδόσεις έναντι των Commodity Currencies και κυρίως στα ζεύγη του USD με το NZD και το AUD. Καλή ήταν η πορεία του δολαρίου και έναντι του JPY που όπως και το USD χρησιμοποιείται από τους επενδυτές ως νόμισμα-καταφύγιο. Για το 2013 από τα βασικά νομίσματα, το USD εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του EUR, καταγράφοντας απώλειες 3,6%.

Η πορεία του USD το 2013 είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο λόγω της πορείας που παρουσίασε έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, αλλά και λόγω της αντίστασης που επέδειξε στη αρνητική συσχέτιση που έχει διαχρονικά με τον S&P. Ο S&P βρέθηκε 41 φορές το 2013 σε νέα ιστορικά υψηλά και δεδομένης της αρνητικής συσχέτισης μεταξύ S&P και USD θα έπρεπε να δούμε το δολάριο να υποχωρεί σημαντικά, κάτι που δεν έγινε. Μάλιστα για το μεγαλύτερο κομμάτι του 2013 η συσχέτιση ήταν έντονα θετική αγγίζοντας επίπεδα που είχαμε να δούμε απο το 2002.
Για το 2014 η πιθανότητα να δούμε μια διόρθωση στα χρηματιστήρια των Η.Π.Α κατά 15-20% είναι υψηλή. Ο οποιοσδήποτε παράγοντας που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές και να οδηγήσει σε περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας θα έδινε ώθηση στο USD το 2014.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους επενδυτές να είναι η FED και η απόφασή της για το “taper” νωρίτερα απο το προγραμματισμό.O αντίκτυπος απο τις κινήσεις της FED δεν έχει ακόμη φανεί σε όλο του το εύρος, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας των γιορών.

Τη νέα χρονιά οι επενδυτές θα αναπροσαρμόσουν τις επενδυτικές τους επιλογές προσπαθώντας να προφυλαχθούν απο τα αυξανόμενα επιτόκια και τον πιο ακριβό δανεισμό που συνεπάγεται το “taper”.

Facebook Comments