Διπλασιάστηκε η αξία του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου (GPFG), του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Tους πρώτους έξι μήνες του 2017 σημείωσε κέρδη-ρεκόρ 63 δισ. δολ. (499 δισ. νορβηγικές κορώνες), λόγω της υπεραπόδοσης του χαρτοφυλακίου των μετοχών του.

Οι αποδόσεις του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου διαμορφώθηκαν στο 6,5% το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι αποδόσεις που προέκυψαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους από τις επενδύσεις του εν λόγω fund διαμορφώθηκαν στο 2,6%, δηλαδή στα 202 δισ. νορβηγικές κορώνες, ήτοι 25,6 δισ. δολάρια.

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας του Ταμείου, η οποία διαμορφώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου, στα 8,020 δισ. κορώνες, περίπου 1 τρισ. δολάρια. Το 65,1% των αποθεμάτων του έχει επενδυθεί σε μετοχές, το 32,4% σε ομόλογα και το 2,5% σε μη εισηγμένα real estate.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο σημειώνει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές απέφεραν αποδόσεις 3,4%, ενώ οι επενδύσεις σε ομόλογα και σε μη εισηγμένα ακίνητα 1,1% και 2,1%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2017. Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 970 δισ. δολ., έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από 60%, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που προσφέρει η χώρα και στις επόμενες γενιές.

Facebook Comments