Η ανατίμηση του ευρώ κατά περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους οδηγεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές να δουν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με πιο θετική ματιά, ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ σχεδιάζει να περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται σταθερά από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν εικασίες περί μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ. Οι επενδυτές ανησυχούσαν πως ο περιορισμός των αγορών ομολόγων θα οδηγούσε σε άνοδο των αποδόσεων.

Ωστόσο, χάρη στην ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ορισμένοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπουν ξανά στην αγορά. Υποστηρίζουν πως περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της ΕΚΤ να άρει τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και να καταστήσει πιο ελκυστικά τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, χάρη στον συνδυασμό κερδών από το ισχυρό ευρώ και υποστήριξης από την κεντρική τράπεζα.

«Κυρίως εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να διακρατούμε ομόλογα μικρότερης χρονικής διάρκειας, οπότε αλλάξαμε τη στάση μας τον Ιούνιο», λέει ο Πάτρικ Μπέιρμπ, επικεφαλής κρατικών ομολόγων στην BNP Paribas Asset Management. Ο διαχειριστής κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση 566 δισ. ευρώ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και άλλαξε τη στάση του από «αρνητική» σε «ουδέτερη» σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

 

 

Facebook Comments