Στοίχημα  το γύρισμα της οικονομίας για την επόμενη χρονιά. Ακόμα και το καλό σενάριο να επικρατήσει, δεν θα μας αφήσει ο κ. Στουρνάρας να χαρούμε και να γελάσει το χειλάκι μας…  Εξαιτίας του φόρου υπεραξίας.

Αν το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο που οδηγεί σε επανεκκίνηση της οικονομίας το 2014 συμβεί ( με πιθανότητα επιτάχυνσής της αν υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση για το δημόσιο χρέος), θα υπάρξει σημαντική  θετική επίδραση  στην πορεία του χρηματιστηρίου (ανοδική κίνηση 200-300 μονάδων). 

Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο να  συνεχίσει η ύφεση στην οικονομία εξαιτίας δύο βασικών απειλών:  της επανόδου του πολιτικού κινδύνου και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στη χώρα μας αφενός και της εκδήλωσης εκτεταμένου κύματος ευρωσκεπτικισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου αφετέρου, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο πρωτοβουλίες προς την οικονομική ενοποίηση στην ευρωζώνη. Σε αυτό το σενάριο,  η συσσώρευση στη ζώνη 1.050-1.150 είναι ενδεχόμενη χωρίς να αποκλείεται και το πλαγιοκαθοδικό ενδεχόμενο κίνησης του Γενικού Δείκτη.  

Οι απειλές αυτές είναι υπαρκτές και η κλιμάκωσή τους ευθέως εξαρτημένη από την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα γερμανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνομολόγηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και τη χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής που στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων αγνοεί τη γιγάντωση της  ανεργίας και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού λόγω αρνητικών προσδοκιών για τη μελλοντική συνολική δαπάνη στην οικονομία.      

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο ευνοείται από δύο  άλλους παράγοντες:   την θετική προοπτική των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω των προσδοκιών ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης σε συνδυασμό με την έναρξη αντιστροφής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την  Federal (διαδικασία tapering)  και της μετάταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές , γεγονός που θα «αναγκάσει» τους διαχειριστές να προβούν σε αυξημένες τοποθετήσεις (όταν βεβαίως  εκείνοι αποφασίσουν) αφού το ειδικό βάρος  του X.A. στους δείκτες MSCI  είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που ήταν σαν ανεπτυγμένη.

Επιπλέον,  το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο αναδυόμενο με ισχυρό νόμισμα λόγω βεβαίως της συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη. 

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η  διάχυση του μηνύματος ότι ακολουθείται ένα μακροχρόνιο  πειστικό σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας,  θα συμβάλει ασφαλώς  σε αυξημένες τοποθετήσεις  περισσότερων  funds μακράς πνοής και όχι μόνο εκείνων που έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, όπως κατά κανόνα είναι εκείνα που μέχρι τώρα δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.  

ΧΣ

Facebook Comments